Πέμπτη, 3 Ιουνίου 2010

145. Πόντιοι Πιλάτοι


Απ' το Through the Loophole.
RD (Αντώνης)
---
"Τα πράγματα είναι υπερβολικά πολύπλοκα για να αποφανθούμε"
"Δεν υπάρχει καλό και κακό, οπότε πώς να αποφασίσεις με ποιον είσαι;"
"Ας μην παρασυρόμαστε από συναισθηματισμούς και υπερβολικές ταυτίσεις"
"Εγώ δεν θα πω ποιος είχε δίκαιο και ποιος είχε άδικο. Γιατί πλέον (στον χαοτικό κόσμο που ζούμε) αυτό δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία."

Αυτές είναι οι φράσεις (η τελευταία αντιγραμμένη λέξη προς λέξη) με τις οποίες υποδέχθηκαν κάποιοι συμπατριώτες μου τη σφαγή εννιά ανθρώπων, τον τραυματισμό άγνωστο πόσων, και την παράνομη φυλάκιση επίσης άγνωστου ακόμη αριθμού. Δράστες: πάνοπλοι στρατιώτες ενός κράτους που μπήκαν παρανόμως σε διεθνή ύδατα για να αναχαιτίσουν την επίσκεψη ανθρωπιστικής βοήθειας σε μια περιοχή που είναι εξίσου παρανόμως αποκλεισμένη σύμφωνα με τους κανόνες τόσο του διεθνούς δίκαιου όσο και του εθιμοτυπικού δικαίου των εθνών.

Η εκπόρνευση της σκέψης στην εξουσία του ισχυροτέρου βαφτίζει τον εαυτό της μεταμοντέρνο σχετικισμό.

Πόσο μεταμοντέρνο όμως;

Πόσοι είναι αυτοί που χωρίς να συμμετέχουν ενεργά στο Ολοκαύτωμα το ανέχτηκαν κάνοντας πως δεν γνωρίζουν; Εκατομμύρια. Και πόσοι από μας δεν αναρωτήθηκαν κάποια στιγμή της ζωής τους "μα πώς μπόρεσαν να γυρίσουν το βλέμμα τους αλλού; Τι είδους ηθικά τέρατα έπρεπε να είναι για να κάνουν κάτι τέτοιο;"

Μα η κατάσταση ήταν εξίσου, αν όχι πολύ περισσότερο, πολύπλοκη το 1942-43. Το σημερινό χάος ήταν πολύ περισσότερο απτό. Η μισή Ευρώπη ήταν βομβαρδισμένη. Η καθημερινή επιβίωση αγώνας. Και βέβαια, και οι ναζί είχαν τα παράπονά τους, τα επιχειρήματά τους, τους θεωρητικούς της νομιμοποίησης του καθεστώτος τους. Και είχαν τανκ, στρατό, αεροπλάνα.

Οι σημερινοί εξηντάρηδες και εβδομηντάρηδες έφτυσαν κατάμουτρα τον Heidegger που δεν μίλησε ποτέ για τη στάση του και δεν βρήκε ποτέ το λόγο να εξηγήσει την πρυτανική ομιλία του. Τον απαξίωσαν. Και δικαίως. Εξέθεσαν τον De Man μετά θάνατον για το δημοσίευμα των νεανικών του χρόνων στη Le Soir. Και δικαίως. Διαπόμπευσαν όλους όσους γνώριζαν, είχαν φωνή, πρόσβαση στην ενημέρωση, και δεν μίλησαν. Και δικαίως.

Σήμερα όλοι γνωρίζουν, όλοι --δυνητικά τουλάχιστον-- έχουν φωνή. Αλλά τα επιχειρήματα αρκετών είναι τα ίδια με αυτών που, 60 χρόνια πριν, θέλησαν να κρύψουν την ντροπή της ανοχής τους στη βαρβαρότητα: Η πολυπλοκότητα των πραγμάτων...δεν υπάρχουν δίπολα...γκρίζες ζώνες...από τη μία...από την άλλη....

Όχι! είπε το έθνος του Ισραήλ, η σκέψη του, η φιλοσοφία του, η θεολογία του, η ηθική του. Σε ένα καθεστώς πραγμάτων που έχει αναγάγει σε νόμο τη βαρβαρότητα, τα πράγματα δεν είναι πολύπλοκα. Δεν υπάρχουν δύο πλευρές. Ο δίκαιος άνθρωπος είναι αυτός που αναλαμβάνει την ευθύνη για το δίκαιο. Μπορεί αυτός που θεωρεί πως υπερασπίζεται το δίκαιο να καταλήξει κάποτε άδικος, ναι (ω, πόσο αλήθεια!) Αυτός είναι ο κίνδυνος για τον κάθε ένα που αναλαμβάνει την ευθύνη να αποφασίσει για το δίκαιο. Με αυτόν τον κίνδυνο ζει.

Δίκαιος όμως δεν μπορεί να είναι ποτέ αυτός που υπεξέφυγε της ευθύνης να αποφασίσει για το δίκαιο, δεν μπορεί να είναι ποτέ αυτός που μασά τα λόγια του, δεν μπορεί να είναι ποτέ αυτός που νίπτει τας χείρας, δεν μπορεί να είναι ποτέ αυτός που λέει "είναι πολύπλοκο, ας δούμε τι θα πουν κι οι άλλοι πρώτα."

Irena Sendler. Kazyn Binkis. Lorrenzo Perone. Ho-Feng Shan. Raoul Wallenberg. Selahatin Ülkümmen. Sophie Scholl. Constantin Karadja. Angel Sanz Briz. Carl Lutz. Aristides de Sousa Mendes.

Κανένας τους δεν είπε "όλα είναι σχετικά". Κανένας τους δεν αναρωτήθηκε για τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς και τα κρυφά σχέδια που κρύβονταν πίσω από τη φρίκη. Κανένας τους δεν δίστασε να ρισκάρει τα πάντα για χάρη άγνωστων, ολότελα άγνωστων αλλοεθνών και αλλόθρησκων. Κανένας τους δεν κρύφτηκε πίσω από εκλογικεύσεις, ισορροπίες και "ίσες αποστάσεις."

Τα ονόματά τους, τα ονόματα αυτών που το Ισραήλ ονόμασε --χωρίς δισταγμό για την "απολυτότητα" της έκφρασης-- "Δίκαιους των Εθνών", θα τα βρείτε στον κήπο Yad Vashem, στην Ιερουσαλήμ.

Η Γάζα δεν έχει ακόμη τον δικό της κήπο, δεν της λείπουν όμως από προχθές τα ονόματα αυτών που συνοδεύουν το πρώτο που γράφτηκε στη λίστα των δικαίων: Rachel Corrie.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Δες το εξής, και πες μου τι είδους ναρκισσιστική παράκρουση, ποια ψυχωτική αντίληψη της πραγματικότητας, ποιο αίσθημα αυτοσυντήρησης — που δεν μπορεί να δει κανένα θύμα άλλο από το ίδιο το Ισραηλινό κράτος, κλείνοντας τα μάτια στο τείχος του αίσχους, στα βασανιστήρια, και την εξαθλίωση — μπορεί να δικαιολογεί αυτή τη στιγμή, τέτοια σχόλια;

«Ο βουλευτής του Likud Miri Regev, που ήταν επίσης κάποτε ο βασικός εκπρόσωπος των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ, δήλωσε την περασμένη Δευτέρα ότι το σημαντικότερο πράγμα αυτή τη στιγμή είναι να αντιμετωπίσουμε την αρνητική δημοσιότητα που έχει πάρει το θέμα, ώστε να περιοριστεί

Εξηγούμε, επανειλημμένως, ότι δεν είμαστε σε πόλεμο με τους πολίτες της Γάζας. Το λέμε επανειλημμένως επειδή οι ίδιοι πρέπει να το πιστέψουμε, καθώς κατά βάθος, δεν το πιστεύουμε.

«Υπήρξε μία περίοδος, που θα μπορούσε να ειπωθεί ότι γνωρίζουμε τους εαυτούς μας μόνο σε εμπόλεμες περιόδους. Όχι πλέον. Τώρα δεν ξέρουμε τίποτα. Ακόμα ένα πρόβλημα που συμπεραίνεται από τις συζητήσεις με τη Χαμάς και το Ιράν: Μας ξέρουν καλύτερα από όσο εμείς τον εαυτό μας.

Ξέρουν, όπως πρότεινε το τραγούδι για τον πόλεμο του Λιβάνου («Lo Yachol La'atzor et Zeh»), ότι εμείς, ανίκανοι να δούμε τους εαυτούς μας με οποιαδήποτε σαφήνεια, δεν είμαστε πλέον σε θέση σταματήσουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς.

Η Χαμάς, καθώς επίσης και το Ιράν, γνωρίζουν και ωφελούνται από την τοξικότητα της ισραηλινής εσωτερικής πολιτικής,»


http://tvxs.gr/news/%CE%AD%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%88%CE%B1%CE%BD-%CE%B5%CE%AF%CF%80%CE%B1%CE%BD/haaretz-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CE%B4%CE%B5%CF%8D%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%BF-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%B3%CE%AC%CE%B6%CE%B1%CF%82-%CF%84%CE%BF-%CE%B9%CF%83%CF%81%CE%B1%CE%AE%CE%BB-%CE%AD%CF%87%CE%B1%CF%83%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B7-%CE%B8%CE%AC%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B1

Αντωνης είπε...

Ένα πολύ αξιόλογο κείμενο από τον (αναγνώστη και αυτού του ιστολογίου) head charge: http://head-charge.blogspot.com/2010/06/13.html

Unknown είπε...

ο μεταμοντερνος σχετικισμος οπως τον αποκαλεις ειναι πολυ βολικος γιατι απαλασει το ατομο που τον εκφερει την υποχρεωση να εργαστει πνευματικα ωστε να μπορει να εχει μια καποια αποψη για το ενα η το αλλο ζητημα και να την στηριζει με στιβαρα επιχειρηματα....Ειναι η λογικη της "ειρηνικης συνειπαρξης"...Τα ριχνουμε ολα στην "πολυπλοκοτητα" και το "ολα ειναι αντικειμενικα" για να αποφυγουμε την συγκρουση....Ειναι η πιο χυδαια λογικη ριψασπιδισμου...

Unknown είπε...

"ολα ειναι υποκειμενικα" ηθελα να γραψω πιο πανω....

celin είπε...

Aντωνη εξαιρετικη κ right to the point η αναρτηση σου.
Συμφωνω για τον μεταμοντερνο σχετικισμο που διελυσε καθε εννοια Αληθειας,σχετικοποιωντας ακομα κ ακραιες καταστασεις,δικαιολογωντας εν ολιγοις,τα αδικαιολογητα.
Νομιζω οτι ηρθε η στιγμη να αρχισουμε να αρθρωνουμε Αληθειες,Ιδεες,η νεοφιλελευθερη λαιλαπα απαιτει χαζοχαρουμενη ομογενοποιηση,απαιτει να ζησουμε χωρις Ιδεα,μονο κ μονο για να καθισταται η χειραγωγηση ευκολοτερη.

Για να μην υπαρχει αντιδραση στα διαπραχθεντα Καθεστωτικα εγκληματα,περνωντας την αποψη οτι "ΟΛΟ Κ ΚΑΠΟΙΟ ΔΙΚΙΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ Κ ΑΥΤΟΙ,ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΞΕΡΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ,ΩΧΟΥ ΜΩΡΕ ΜΗ ΣΚΑΣ"

Πονταρουν στη πολτοποιση της αληθειας,δημιουργωντας εναν αχταρμα,απο τον οποιον ανασυρουν καθε φορα ο,τι τους συμφερει

celin είπε...

ΘΕλω να αναρτησω κατι κ εδω που συμπληρωνει τα προηγουμενα,κ τα εχω γραψει κ σε αλλα ιστολογια

"θυμασαι τα οπλα μαζικης καταστροφης που επικαλουνταν οι Αμερικανοι οτι εχουν οι Ιρακινοι?
θυμασαι που αργοτερα οι ιδιοι ομολογησαν οτι δεν τα βρηκαν πουθενα στο εδαφος του Ιρακ?
κ ολοι εμεις θεωρησαμε πως "γιναν ρομπα" κ απεδειχθησαν ψευτες?
εμενα με ειχε προβληματισει τοτε αυτο.
Πως κ δεν φυτεψαν εστω καποια οπλα στο εδαφος του Ιρακ για να νομιμοποιησουν κ να δικαιολογησουν την εισβολη τους?
Εστω για να ριξουν σταχτη στα ματια?

Το συμπερασμα μου ειναι το εξης,
επιτηδες γιναν ολα αυτα,
επιτηδες θελησαν να φανουν ψευτες στα ματια του κοσμου.
Ο Τελικος σκοπος ηταν να περασουν το μηνυμα,οτι,"ΚΟΙΤΑΧΤΕ,ΑΠΟ ΔΩ Κ ΠΕΡΑ ΔΕ ΘΑ ΚΡΑΤΑΜΕ ΟΥΤΕ ΤΑ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΑ.ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΓΟΥΣΤΑΡΟΥΜΕ ΝΤΑΒΑΤΖΙΛΙΚΙ Κ ΟΠΟΙΟΣ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΤΙΤΑΧΤΕΙ,ΤΟΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Η ΙΔΙΑ ΤΥΧΗ"

Η τρομοκρατηση δηλαδη γινεται πια στα ισα κ οχι εμμεσα.Δεν εχουν σκοπο πια να σε πεισουν,εχουν σκοπο να σε φοβισουν.

Αυτη η νεα μεθοδος εφαρμοστηκε κ στις χθεσινες δολοφονιες των ακτιβιστων.

Δεν τους νοιαζει να νομιμοποιουν καν ηθικα τις ενεργειες τους.Για αυτο εγινε κ η εισβολη στα διεθνη υδατα,πραγμα σκανδαλωδες,περα απο ανηθικο η βρωμικο.
Το μηνυμα εδω ηταν,"ΚΟΜΜΕΝΗ Η ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΣΑΣ ΞΕΣΚΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ"

Κατι αναλογο βλεπω κ στα μετρα του ΔΝΤ.Καταργουν τα δικαιωματα του πολιτη,κ κρατανε μονο τις υποχρεωσεις του.
"Μα ο ανθρωπος δεν ειναι υποκειμενο κ δικαιωματων,οχι μονο υποχρεωσεων?"
Η απαντηση τους ειναι
"τα δικαιωματα last year,
τωρα κανουμε ο,τι γουσταρουμε κ τουμπεκιαστειτε"
Δε βλεπεις τη συντονισμενη επιθεση στα εργασιακα δικαιωματα κ την τρομοκρατηση των πολιτων πια ΣΕ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ??

Δε με ενδιαφερει αν αυτα ακουγονται ιστοριες συνωμοσιας.
Εγω βλεπω μια παγκοσμια χουντα να υψωνεται,πιο απειλητικη κ αγρια οσο ποτε.
Κ οποιος δεν αντιστεκεται,συμμετεχει στην δυναμωση της.
Εγω θα αντισταθω μεσω της ψηφου μου κ μεσα απο το διαδικτυο,δεν ειμαι ουτε ηρωας,ουτε αγωνιστης για να αντισταθω αλλιως.
Ο καθενας να λαβει τις ευθυνες που του αναλογουν"