Δευτέρα, 31 Μαΐου 2010

ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΖΟΡΝΤΑΝΟ ΜΠΡΟΥΝΟ


Το παρακάτω κείμενο είναι αναδημοσίευση απο το symvanta.blogspot.com , κείμενο που δημοσιεύτηκε με αφορμή τα 410 χρόνια απο το θάνατο του Τζορντάνο Μπρούνο


σαν σήμερα 17 Φεβρουαρίου 1600, θανατώθηκε μέσα στη πυρά της Ιεράς Εξέτασης...

Ι.

Το κέντρο εκτόξευσες στο άπειρο , μέσα στις μουχλιασμένες στιγμές των κελιών, μέσα στις ατέλειωτες αστραπές των σκέψεων, το κέντρο δεν είναι ο άνθρωπος , το κέντρο είναι η ύλη, είναι το σύμπαν μας είπες και σε διαμέλισαν οι γλώσσες της φωτιάς των Ιερατείων και σε εξαφάνισαν για αιώνες τα τέρατα της επιφάνειας του κόσμου, τώρα στέκεσαι βλοσυρός και θλιμένος για τον αγώνα που δεν δώσαμε ακόμα.

Το κέντρο εκτόξευσες και απείλησες τον Θεό τους, απείλησες την Γή τους, απείλησες τον Φιλόσοφο τους, τράβηξες πρώτος την μάχαιρα της αλήθειας και έγινες τρόμος , ουρανός που κάλυψες τον μικρό θόλο του πλανήτη.

Το κέντρο εκτόξευσες και τώρα πια κοιτάζουμε το σύμπαν τις νύχτες και δεν το φοβόμαστε , κοιτάζουμε τις διαδρομές και τις τροχιές και σκεφτόμαστε πως θα ήταν να ιδρύαμε και εκεί πολιτείες, το κέντρο εκτόξευσες και βρήκαμε φως στο σκοτάδι,σαστισμένοι απο τους άπειρους και αόρατους κόσμους σου.

Σύντροφε Μπρούνο δεν σε ξεχνάμε

ΙΙ

Το βράδυ άργα, στο παιδί που θα περάσει απο το σκοτεινό σημείο που στέκεσαι απειλητικός , θα του μιλήσουμε εμείς για την ιστορία σου, η ύλη δεν θα πάψει ποτέ..την σημασία αυτή θα του πούμε ότι την είπες κόσμο, ένα κόσμο και κόσμο άπειρο.Το Βράδυ αργά στο παιδί που θα περάσει απο το σκοτεινό σημείο που στέκεσαι απειλητικός θα του πούμε εμείς ότι κοιτάζεις τους εχθρούς μας, και μας καλείς να συνεχίσουμε τον πόλεμο στα Ιερατεία του δικού μας αιώνα.

Σύντροφε Μπρούνο το δέντρο της γνώσης μετράει πάνω του τα κλαδιά του απείρου, το φως της φωτιάς είναι ο ανθός τους.

RD ( Godel)

5 σχόλια:

leo είπε...

Μπράβο σας που θυμηθήκατε ένα πρωτοπόρο της επιστήμης, ένα εχθρό του σκοταδισμού.

Αντωνης είπε...

Ευχαριστώ Godel για την προσφορά του υπέροχου αυτού κειμένου.

Disdaimona είπε...

Χίλια μπράβο! Μας λείπει πολύ η αιχμηρή κατάφαση αυτού του λόγου. Η μάχαιρα της αλήθειας είναι αυτό που συνήθως ξεχωρίζει και στα κείμενα του godel.Όπου δε νοιάζεσαι να προσέξεις ποσα ωραία στολίδια έχει η λαβή...

Αντωνης είπε...

Ωραία το απέδωσες Δεισδαιμόνα: αιχμηρή κατάφαση.

Ανώνυμος είπε...

νομίζω ότι η καθολική εκκλησία συγχώρησε (!)τον αιρετικό Giordano Bruno το 2000 και με αυτή την ευκαιρία έβαλαν το άγαλμα στο campo dei fiori στο σημείο της πυράς.
λ.κ