Κυριακή, 30 Μαΐου 2010

Κρίση του υπαρκτού καπιταλισμού, άνοδος του υπαρκτού σουρεαλισμού


Ότι η Αριστερά περνάει δύσκολες ώρες, καθώς την αγνοούν οι απογοητευμένοι από τα δύο μεγάλα κόμματα ψηφοφόροι, δεν είναι κάτι καινούργιο: το δείχνουν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών. Αυτό που συμβαίνει γύρω μας, δηλαδή η κατάρρευση της ελληνικής εκδοχής του σοβιετικού μοντέλου οικονομίας, είναι κάτι το οποίο η Αριστερά αδυνατεί να το συλλάβει διανοητικά. Το ερμηνεύει ως πρόβλημα του καπιταλισμού και προτείνει αυθεντικότερες μορφές του σοβιετικού μοντέλου, με αποτέλεσμα ο κόσμος να μην την παίρνει στα σοβαρά. Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι φυσικό η ψυχολογική πίεση που υφίστανται οι πολιτικοί της Αριστεράς να είναι τεράστια και, δυστυχώς, όχι χωρίς κόστος για την υγεία τους.
Στ. Κασιμάτης, Καθημερινή, 30/5/2010

Εικόνα: http://www.warpart.co.nz

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

«Αριστεροί και αλουμινόχαρτα»

Μετά την «κατάρρευση του σοβιετικού μοντέλου», να περιμένουμε την αποβίβαση των εξωγήινων; Ο κ.Κ έχει «ανοικτή γραμμή» με τον ένα και Μοναδικό (πολύχρονος να ναι, ευλογημένα τα χρόνια του και πάντα καρπερός μέχρι το μεδούλι); [Κουίζ: Άραγε το επόμενο ιδεολόγημα που τους δασκάλεψαν να διανθίσουν «ποιητικά» θα είναι ο «ισλαμοφασισμός» της μη πολυπολιτισμικής αριστεράς;]

Greek Rider είπε...

Δεν ήξερα πως οι σοβιετικού τύπου οικονομίες είχαν δεκάδες χρηματιστηριακές εταιρείες, παραρτήματα πολυεθνικών, παρασιτικές τράπεζες που πουλούσαν ομόλογα της Λίμαν κτλ.

Αυτό που καταρρέει είναι ο ελληνικού τύπου καπιταλισμός. Στην υπόλοιπη δύση κατέρρευσε 100% ο φιλελεύθερος εταιρικός καπιταλισμός που είχαν και τους έσωσε το κράτος. Για πόσο όμως;

Αντωνης είπε...

@RDDemos: προφητικοί οι χθεσινοί διάλογοι μεταξύ εμού και ανιχνευτών, είδες;

Ο/Η Λεοντοκαρδος Ανιχνευτής είπε...
Σας παρακαλω μας λετε τι πίνετε ή τι καπνίζετε και φιάχνετε τέτοια πειράματα;

29 Μαΐου 2010 7:07 μ.μ.

Ο/Η Αντωνης είπε...
Χαρμάνια θετικής σκέψως.

29 Μαΐου 2010 7:10 μ.μ.

Ο/Η Λεοντοκαρδος Ανιχνευτής είπε...
Με ρέγουλα λιγο ε;
Δεν ξέρεις καλου κακου τι γίνεται καμιά φορά.

29 Μαΐου 2010 7:26 μ.μ.

Ο/Η Αντωνης είπε...
Πώς δεν ξέρω; ΚΑΤΑΝΤΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΙ ΦΙΓΟΥΡΑ ΤΩΝ ΜΜΕ.

Αντωνης είπε...

@GR: pidyo έφα, στο buzz: "Κρατισμός και πελατειακό σύστημα δεν συνεπάγονται σοβιετικό μοντέλο οικονομίας. Το κυρίαρχο οικονομικό μοντέλο στην Ελλάδα θυμίζει τις ΠΑΕ: ιδιωτική κερδοσκοπία με κρατική εξασφάλιση και με πρόσθετο μαξιλαράκι τις εκτεταμένες πελατειακές εξυπηρετήσεις για προνομιούχους και μη. Τα περί σοβιετικής οικονομίας είναι μια βολική καραμέλα για τον νεοπρετεντερισμό, χωρίς καμιά αναλυτική χρησιμότητα, ασχέτως πολιτικών πεποιθήσεων."

Ανώνυμος είπε...

Τα αποτελέσματα της ενδελεχούς και υπερ-ανανεωτικής ανάλυσης των ταξικών συμφερόντων με έμφαση στην ακαμψία των μισθών (ή αναζητώντας το «επαναστατικό υποκείμενο» [aka Mr. Goodbar] ή μεταξύ Τεν-Τεν και Ραν-Ταν-Πλαν):

[Τσίπρας] Απαντώντας έμμεσα στον Αλέκο Αλαβάνο, σημειώνει ότι «Δεν θα δεχθούμε να ακυρωθεί το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ από τη διαμόρφωση και ταυτόχρονη δημόσια εκφώνηση ριζικά διαφορετικών πολιτικών σχεδίων που μερικές φορές φτάνουν σε αριστερές παραδοξότητες και γραφικότητες, όπως για παράδειγμα η πρόταση για αποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ από τη Βουλή ή για την αναδιαμόρφωση της σημερινής αριστεράς ως νέου ΕΑΜ, απέναντι σε δυνάμεις κατοχής που μας περιτριγυρίζουν και σε δοτούς δοσίλογους κυβερνήτες».

Sixtir

Ανώνυμος είπε...

@αντώνης

Για ό,τι είχαμε συζητήσει παλιότερα για Daniel Bensaïd, είχες δίκιο.
Το ότι το απόσπασμα που είχα παραθέσει αποτελούσε απάντηση στην κριτική Bensaïd επιβεβαιώνεται μέσω των όσων λέει Μπ. αποτιμώντας την προσφορά του D.B. μετά το θάνατο του τελευταίου (πρόσφατη πλήρης απομαγνητοφώνηση σεμιναρίου).

Να σημειωθεί ότι διαφέρει μια κριτική που πηγάζει από ανιδιοτελή κίνητρα [ο Μπενσαΐντ ήταν από τους πρώτους που υπερασπίστηκε τον Μπαντιού όταν άρχισε η δυσφημιστική εκστρατεία σε σχέση με τον υποτιθέμενο αντισημιτισμό του], από την αναπαραγωγή της με σκοπό τα ανανεωτικά πισωμαχαιρώματα.

Ανώνυμος είπε...

«φτάνουν σε αριστερές παραδοξότητες και γραφικότητες»

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας δεν είναι ηγείται πλέον αριστερού κόμματος! THE HOOK! THE HOOK!

Αντωνης είπε...

@RDDemos: Ανέβασα την επίμαχη ομιλία Αλαβάνου.

Στέργιος είπε...

Δεν ήξερα ότι είχε τέτοια αποτελέσματα η νεοφιλελεύθερη παράκρουση στα μυαλά των νεοφιλελεύθερων!!!!