Τετάρτη, 26 Μαΐου 2010

139, 140, 141

Από το Through the Loophole
RD (Αντώνης)
---

139. Εσύ
Εσύ είσαι αυτός που ονειρεύεται, εσύ αυτός που διακόπτει το όνειρο μ' ένα κουβά κρύο νερό. Αν δεν ονειρευτείς, πώς να ξυπνήσεις; Αν δεν θυμάσαι ότι πρέπει να ξυπνάς, πώς να ξαναονειρευτείς;

140. Πίστη, αγάπη, ελπίδα
Αυτός που λέει "κανείς δεν πιστεύει σε τίποτε πια!" μιλά για τη δική του απιστία χωρίς να το γνωρίζει. Οι άνθρωποι πιστεύουν σ' αυτόν που πιστεύει, δηλαδή στην ίδια την πίστη.

Όπως αγαπούν, όσοι αγαπούν, την ίδια την αγάπη.

Όπως ελπίζουν, όσοι ελπίζουν, στην ίδια την ελπίδα.

Για τον άπιστο, τον άνθρωπο χωρίς αγάπη, τον άνθρωπο χωρίς ελπίδα, αυτή η χωρίς εγγυήσεις αλήθειας αφιέρωση είναι η αποκορύφωση της επικίνδυνης θεολογικής ψευδαίσθησης. Γιατί για αυτόν δεν υπάρχει κυριαρχία χωρίς εγώ, δεν υπάρχει κυριαρχία που να εκθέτει κάθε εγώ στα μεγαλύτερα ρίσκα για συντριβή και δυστυχία. Ο άπιστος έχει αναγάγει την οντοθεολογία του κυρίαρχου εγώ σε πεφωτισμένη κοσμικότητα. Η απάντηση σ' αυτήν την κρυφά θεολογική αθεϊα είναι μια υπόρρητα άθεη θεολογικότητα, μια θεολογία αμετάβατη, χωρίς αντικείμενο, αφιερωμένη στην αυτεπάρκεια αυτών που η ορθόδοξη θεολογία συρρικνώνει σε απλό μέσο: πιστεύω στην πίστη, αγαπώ την αγάπη, ελπίζω στην ελπίδα.

141. Χρηματιστήριο αξιών εντολών του Κυρίου
(Για το βυτίο)

Αυτήν την περίοδο, η μετοχή της εντολής "αγάπα τον πλησίον σου ως εαυτόν" (Ματθ. 19, 19-20) βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, έχοντας υποχωρήσει από τις 1.350 μονάδες πέρυσι τέτοιον καιρό στις 234 μονάδες.

Αντιθέτως, οι μετοχές της εντολής "Ουκ επιθυμήσεις πάντα όσα τω πλησίον σου εστί", εκ του μωσαϊκού νόμου, έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία, ανεβαίνοντας στις 3.258 μονάδες.

Αξιόπιστοι οίκοι αξιολόγησης των εντολών του Κυρίου αναφέρουν ότι η γενικότερη τάση είναι αυτή της επιστροφής σε κλασικές, vintage αξίες όπως αυτές της Παλαιάς Διαθήκης, ενώ οι πιο νεωτερικές, ρηξικέλευθες ίσως επιλογές όπως οι εντολές Νέας Διαθήκης έχουν χάσει την παλιά τους αξιοπιστία για τους αγοραστές.

Προσέθεσαν επίσης ότι το επενδυτικό κλίμα μοιάζει να ευνοεί τις απαγορευτικές εντολές παλαιού τύπου, ενώ αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη καχυποψία και επιφυλακτικότητα την ξεθωριασμένη πλέον μόδα των προτρεπτικών εντολών.

2 σχόλια:

LEFT LIBERAL SYNTHESIS είπε...

Απλά
ΕΥΓΕ!

ΔemΩΝ είπε...

141: εξ ου και η ραγδαία πτώση της μετοχής της αριστεράς που επένδυσε άπαντα τα υπάρχοντα της στα της καινής, αψηφώντας την παλαιά...