Πέμπτη, 29 Απριλίου 2010

Έθνος υπερχρεωμένων και τεμπέληδων; Think again! (feat. Cynical and herrK)

Αντίσταση στην νεοφιλελεύθερη, ενοχική, ψευδο-εθνογραφική χειραγώγηση των ημερών. Με όλα τα διαθέσιμα μέσα του ιστοχώρου. This is anti-propaganda, baby!

Cynical, "Τα 'χρυσά' κουτάλια"

Ένα ερώτημα που βασανίζει τον τελευταίο καιρό τη χώρα είναι με τι είδους κουτάλια έτρωγαν οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια.

Ήταν χρυσά, ήταν αργυρά, ή ήταν απλώς τσίγκινα; Εκεί που συμφωνούμε όμως όλοι είναι ότι ήταν δανεικά.

Πράγματι ο ιδιωτικός δανεισμός, δηλαδή δανεισμός νοικοκυριών και επιχειρήσεων την τελευταία δεκαετία πήρε πολύ τα πάνω του. Από το 2000 και μετά ένα μεγάλο κομμάτι της αύξησης του ελληνικού ΑΕΠ προερχόταν από ιδιωτικό δανεισμό.

Το 2000 ο δανεισμός μόνο των νοικοκυριών ήταν 16,96 δισ. ευρώ. Το 2004 το ποσό αυτό έφτασε τα 51,63 δισ. ευρώ. Το 2007 έφτασε τα 104,11 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος του 2009 έκλεισε στα 119, 6 δισ. Ευρώ, δηλαδή στο περίπου 50% του ΑΕΠ. Η αύξηση δε, του δανεισμού των νοικοκυριών (μεταξύ 2000 και 2009) ήταν τεράστια. Καθόλου περίεργο, μιας και όλοι ήμασταν αυτόπτες μάρτυρες αυτής της πρακτικής.

Μπορούν όμως αυτά τα νούμερα να υποστηρίξουν επιχειρήματα περί εθνικού δανειακού ξεσαλώματος; Από τι μέταλλο ήταν τελικά φτιαγμένα τα κουτάλια;

Εξαρτάται. Μπορεί να ήταν χρυσά, μπορεί και να μην ήταν. Για να το αποφασίσουμε ας προσφύγουμε στη μέθοδο σύγκρισης με άλλες χώρες εντός και εκτός της Ευρωζώνης.

Τα παρακάτω στοιχεία από το τέλος του 2008 είναι ενδεικτικά. Προσοχή όμως αναφέρονται στον συνολικό ιδιωτικό δανεισμό, (νοικοκυριά και επιχειρήσεις).

Έχουμε και λέμε λοιπόν: [στοιχεία: capital και ισοτιμία]


- Λουξεμβούργο 202,8 δισ. ευρώ στο 553%.του ΑΕΠ

- Μάλτα 25 δισ. ευρώ στο 433% του ΑΕΠ.

- Κύπρος 54,4 δισ. ευρώ στο 321% του ΑΕΠ.

- Ηνωμένο Βασίλειο 5,11 τρισ. ευρώ στο 281% του ΑΕΠ.

- Ιρλανδία 481 δισ. ευρώ στο 259%.

- Δανία 554 δισ. ευρώ στο 238% του ΑΕΠ.

- Κάτω Χώρες 1,1 τρισ. ευρώ στο 185% του ΑΕΠ.

- Ισπανία 1,98 τρισ. ευρώ στο 181% του ΑΕΠ.

- Πορτογαλία 281,76 δισ. ευρώ στο 169% του ΑΕΠ.

- Αυστρία 420 δισ. ευρώ στο 149% του ΑΕΠ.

- Γερμανία 3,23 τρισ. ευρώ στο 129% του ΑΕΠ.

- Γαλλία 2,3 τρισ. ευρώ στο 117% του ΑΕΠ.

- Βέλγιο δάνεια 402 δισ. ευρώ στο 117% του ΑΕΠ.

- Ιταλία 1,8 τρισ. ευρώ στο 115% του ΑΕΠ.

- Σλοβενία δάνεια 34,54 δισ. ευρώ στο 93% του ΑΕΠ.

- Ελλάδα δάνεια 225 δισ. ευρώ στο 92% του ΑΕΠ.

- Φιλανδία δάνεια 165,46 δισ. ευρώ στο 89,6% του ΑΕΠ.

- Σλοβακία 30,75 δισ. ευρώ στο 47,4% του ΑΕΠ.

Ίδρωσα μέχρι να βρω την Ελλάδα, πεταμένη στις τελευταίες θέσεις του πίνακα, και τρίτη από το τέλος. Κρίμα στις τράπεζες και στην προσπάθεια που κατέβαλαν για να μας δανείσουν. Βράχοι όμως εμείς. Αντιστεκόμενοι, τραβήξαμε μόνο ένα 92% του ΑΕΠ, τρίχες κατσαρές δηλαδή, μπροστά στο 553% των Λουξεμβουργιάνων και το 433% των Μαλτέζων.

Τι ήταν τα κουτάλια τελικά; Τσίγκινα θα τα 'λεγα, χωρίς πολύ μεγάλο δισταγμό.Ωρες εργασίας ετησίως ανά εργαζόμενο [στοιχεία ΟΟΣΑ]

Οι 10 πρώτες χώρες παγκοσμίως:

1. ΧΙΛΗ 2402

2. ΚΟΡΕΑ 2256

3. ΕΛΛΑΔΑ 2152

4. ΤΣΕΧΙΑ 1992

5. ΠΟΛΩΝΙΑ 1990

6. ΟΥΓΓΑΡΙΑ 1989

7. ΕΣΘΟΝΙΑ 1969

8. ΣΛΟΒΕΝΙΑ 1956

9. ΙΣΡΑΗΛ 1943

10. ΤΟΥΡΚΙΑ 1918

Ας δούμε και τις τρεις τελευταίες:

ΓΕΡΜΑΝΙΑ 1430

ΝΟΡΒΗΓΙΑ 1422

ΟΛΛΑΝΔΙΑ 1392

Συμπέρασμα: οι Ελληνες ζουν πάνω από τις δυνάμεις τους ! (λαϊκή σοφία δυτικοευρωπαϊκού τύπου)Εικόνα:www.mediabistro.com

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν βοηθούν.

Αν έχουμε στην Κύπρο 100 ξένες εταιρείες με σύνολο ενεργητικού 10 δις, και οι οποίες έχουν δανεισμό ας πούμε 5 δις, τότε αυτά τα λεφτά περιλαμβάνονται στον ιδιωτικό δανεισμό ο οποίος πραγματοποιείται στην Κύπρο, αλλά καμιά σχέση δεν έχουν με το ΑΕΠ ,και είναι και επαρκέστατα καλυμμένα.

Η αξιολόγηση του ιδιωτικού δανεισμού έχει να κάνει με τις εξασφαλίσεις που τον συνοδεύουν, και ενδεχομένως με τα επιχειρηματικά σχέδια πάνω στα οποία βασίστηκε. Όχι τόσο με το ΑΕΠ.

Τολμώ να πω μάλιστα πως όσο πιο πολύ δανεισμένος είναι ο ιδιωτικός τομέας, τόσο λιγότερη θα είναι η φοροδιαφυγή.

Δεν έχω επίσημα στοιχεία για αυτό, αλλά κρίνοντας από μένα και τους γύρω μου, όσοι είναι στο χρέος είναι συνήθως και αυτοί που δηλώνουν τα εισοδήματα τους…

Στέργιος είπε...

Πρόχειρα στοιχεία.

Φερβρ. 2010

Σύνολο δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων: 231,54 δισεκ,
Δάνεια επιχειρήσεων : 111,89 δισεκ

Δάνεια νοικοκυριών: 119,65 δισεκ
Εξ αυτών καταναλωτική πίστη: 35,79 δισεκ.

Υπολογιζόμενο ΑΕΠ: 240 δισεκ.

Μπορείτε να κάνετε υπολογισμούς και διαφορές από το 2008 και πιο πριν

Πηγή ΤτΕ
http://www.bankofgreece.gr/Pages/el/Statistics/monetary/financing.aspx

Χρηματοδότηση εγχώριων επιχειρήσεων και νοικοκυριών από τα εγχώρια Νομισματικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα (1980 – Φεβρ 2010 )
Τα έχει όλα αναλυτικά

Στέργιος είπε...

strovoliotis
τα στοιχεία δανεισμού δείχνουν το βαθμό υπερχρέωσης μιας επιχείρησης ή μιας οικονομίας. Υπάρχει πάντα ένα άριστο μέγεθος που αν ξεπεραστεί αντιστρέφεται η ροή του δανεισμού και μετατρέπεται από βοηθητικό εργαλείο σε θηλιά. Ο παραγόμενος πλούτος δεν επαρκεί για να ξεχρεώσει το δάνειο και να περισσέψει για νέα επένδυση και διευρυμένη αναπαραγωγή.

Είναι χαρακτηριστική η εμμονή στη σχέση ιδίων κεφαλαίων προς δανειακά για να βγει η υγεία μας επιχείρησης ή οικονομίας και εξ αυτού η πιστοληπτική της ικανότητα και η αξιοπιστία της. Αν δεν μπορεί να πληρώσει, το πρόβλημα δεν είναι μόνο της επιχείρησης αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Οι έμμεσες συνέπειες πολλές φορές είναι μεγαλύτερες των άμεσων.

Το ίδιο ισχύει για τον δανεισμό του κράτους το ίδιο για τον δανεισμό των νοικοκυριών. Η υπερχρέωση οδηγεί σε αδυναμία πληρωμών με αποτέλεσμα τα πτωχευτικά φαινόμενα. Άρα έχει τεράστια σημασία ο βαθμός δανεισμού.

Τα νοικοκυριά στην ‘Ελλάδα έχουν από τις μικρότερες δανειακές υποχρεώσεις και θυμάμαι πάντα τις εκστρατείες των τραπεζών που μας έλεγαν να μην ανησυχούμε αφού στη Βρετανία είναι πάνω από το 100% του ΑΕΠ, εδώ 40-45%.... φυσικά δεν είναι μόνο αυτό το κριτήριο…

LeftG700 είπε...

Φίλε Αντώνη,


«Μαζί» (το σημερινό μας ποστ).


Τα λέμε

Αντωνης είπε...

@LeftG700: Πλανιέται ένα ερώτημα για το πόσοι είναι οι LeftG700. Πολλοί, μαζί και γω, λένε ότι δεν είναι πολλοί αλλά ένας. Κάποιο λένε ότι είναι κάπως κουραστικό το ίδιο το θέμα πλέον και ότι το ίντερνετ δεν είναι παιδική χαρά για όσους δεν το χρησιμοποιούν ως παιδική χαρά. Υπάρχει όμως και ένα άλλο για το πόσοι είναι οι Αντώνηδες. Πολλοί λένε ότι είναι ένας αλλά εγώ λέω ότι είναι πολλοί. Ανάμεσά τους είναι και δύο με τους οποίους εμπλέκεται το LeftG700: ο πολιτικός Αντώνης, με τον οποίο το LeftG700 μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί ή ο οποίος μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί με το Left G700, και ο ηθικός Αντώνης. Ο πολιτικός Αντώνης λέει ότι εφόσον το LeftG700 αποφάσισε να κάνει κάτι άλλο από το να ναρκισεύεται ως "κακό παιδί" που κάνει σκανταλιές διασπείροντας άσκοπη τοξικότητα και να χρησιμοποιήσει το μυαλό που αναμφισβήτητα έχει σε μια συλλογικά υπεύθυνη κατεύθυνση, καλώς. Ο ηθικός Αντώνης λέει όμως ότι στην πολιτική δεν μετράει μόνο το "τι" αλλά και το "πώς" και ότι το "πώς" δεν δείχνει καθόλου πρότερο έντιμο βίο και δεν εμπνέει εμπιστοσύνη για το μέλλον. Μετά όμως σκάει μύτη και τρίτος της Κ.Ε, ο θυμικός Αντώνης, και λέει: συγνώμη, αλλά τόσο για τον ηθικό Αντώνη όσο και για τον πολιτικό, το LeftG700 έχει αφιερώσει το φαρμάκι της αρκούδας, και όχι απλώς εν βρασμώ ψυχής, αλλά εκ προθέσεως, συστηματικά και εξακολουθητικά.

Και καθώς ο θυμικός Αντώνης είναι εξέχον μέλος στο σώμα του πολιτικού, και ο πολιτικός στο σώμα του ηθικού, οι Αντώνηδες συμφωνούν πως όσο οι ψευτιές, διαστρεβλώσεις και κακοήθειες για τον Αντώνη ως πολιτικό ζώο και ως άνθρωπο εξακολουθούν να μοστράρουν περηφανώς στο LeftG700, είναι θέμα θεμελιώδους αξιοπρέπειας για τον Αντώνη να μην ξανανοίξει ποτέ και κάτω υπό οποισδήποτε συνθήκες (είτε είναι καρότο, είτε μαστίγιο) το στόμα του εκεί.

Η απόφαση αυτή ικανοποίησε τον θυμικό Αντώνη και τον ηθικό Αντώνη αρκετά και έτσι ο πολιτικός Αντώνης εξασφάλισε συναίνεση στο ότι αν το LeftG700 θεωρεί ότι επιθυμεί να ανοίξει το στόμα του εδώ, μπορεί να το κάνει απρόσκοπτα, όπως ίσχυε ούτως ή άλλως. Το αν κάποιος από τους Αντώνηδες του απαντήσει και πότε θα εξαρτηθεί, συμφωνήθηκε, από το πώς θα ανοίξει το στόμα του.

Συμφωνήθηκε επίσης:
1. Ότι οι τελευταίες δημοσιεύσεις του LeftG700 δείχνουν αλλαγή κατεύθυνσης σε πιο παραγωγικές κατευθύνσεις, γεγονός το οποίο χαιρετίζεται με επιφυλακτική ικανοποίηση.
2. Ότι το να κλειστεί διπλωματικώς το χάσμα ανάμεσα στο LeftG700 και το RD δεν είναι θέμα θεμελιώδους πολιτικής σημασίας, εφόσον τα LeftG700 και RD θεωρούν ότι λειτουργούν προς κοινές ή συμβατές κατευθύνσεις ανεξαρτήτως προσωπικών σχέσεων μεταξύ των.

Τέλος πρακτικών συνάντησης τριμελούς ad hoc επιτροπής Αντώνηδων.

LeftG700 είπε...

Φίλε Αντώνη,


Το σχόλιό σου, ανεξάρτητα από προθέσεις, λειτουργεί αποτρεπτικά όσο αφορά στην παρουσία μας εδώ. Θίγεις θέματα για τα οποία έχουμε κι εμείς πολλά να πούμε, αλλά, όπως γράφαμε και στο ποστ μας, δεν θέλουμε να πούμε, τουλάχιστον αυτή την ώρα. It takes two to tango και φαίνεται ότι δεν συμφωνούμε στο τι χορό π ρ έ π ε ι να χορέψουμε.

Θα θέλαμε πολύ να τα λέμε πάλι (όπως θα θέλαμε πολύ και να μην έχουμε υποχρεωθεί να μη τα λέμε).

Όμως είναι θέμα αρχής για μας —και νομίζουμε καλώς είναι, αφού πρόκειται για παναριστερή αρχή— όπως δεν ζητούμε, έτσι και να μην υπογράφουμε δηλώσεις…


Καλή αντάμωση στα γουναράδικα

george είπε...

καλημερα,

@αντωνη (κυριως) και λεφτ

δυστυχως και επειδη το ιντερνετ δεν ειναι τιποτε αλλο παρα μια αντανακλαση της πραγματικοτητας ,μπορει καποιος να καταλαβει (ευκολα) γιατι η αριστερα σημερα στην ελλαδα εχει φτασει εκει που εχει φτασει, διαβαζοντας και μονο τις απαντησεις σας!

φαινεται ποσο πολυ σας απασχολουν πραγματα ανευ ουσιαστικης σημασιας,ποσο κολλατε στο φαινεσθαι και οχι στο ειναι και πως σας γινονται αστεια πραγματα εμμονες ιδεες!

εχει σημασια αν οι λεφτ ειναι 1,2 ή 12 ?
εχει σημασια αν εσυ στην πραγματικη σου ζωη δεν λεγεσαι αντωνης αλλα κωστας?
εχει σημασια που εγω σαν nickname πριν φτιαξω λογαριασμο χρησιμοποιουσα το "ερνεστο" ??
αυτο με κανει τι ??? απατεωνα ???
"απατεωνας" θα ημουν αν τωρα εκανα αυτο το σχολιο και απο κατω εκανα ενα σχολιο ως ανωνυμος και ελεγα: "καλα τα λεει ο george". ε?

τελος παντων ως αναγνωστης και των 2 blogs (το δικο σου μπλογκ το εμαθα απο τους λεφτ -αν αυτο σου λεει κατι-) ,αλλα κυριως ως καποιος νεος που βλεπω να γινεται της πουτανας και καποιοι απο τους ανθρωπους που ηλπιζα οτι θα αφιερωνουν τον οποιο ελευθερο χρονο τους και ενεργεια τους στο να με/μας καθοδηγησουν καπως μεσα σε αυτον τον χαμο αντι να το κανουν αυτο εχουν καταπιαστει με ενα ασημαντο και κουραστικο (για τους απεξω) θεμα , σας παρακαλω πολυ , να σκεφτειτε λιγο και οι δυο ποιο ακριβως ειναι το προβλημα εδω στην πραγματικοτητα!?
Το ποσοι ειναι αυτοι που γραφουν στους λεφτ?
το αν καποιος απο ολους αυτους ή ο αρθρογραφος των λεφτ παλια σχολιαζε με καποιο nickname?
και στην τελικη αν υπαρχει κατι αλλο "πιο χοντρο" ή καποια πουστια που εχουν/εχει κανει οι/ο λεφτ ας μας το πεις και μας για να ξερουμε ποιον/ποιους διαβαζουμε!

αυτα και συγγνωμη για την παρεμβαση .δεν θα ξαναγινει.συνεχιστε αν νομιζετε οτι αξιζει αυτη την φαρσοκωμωδια.

Αντωνης είπε...

@george: Σε ό,τι με αφορά, αφιερώνω ΠΑΡΑ πολύ χρόνο και ΠΑΡΑ πολλή ενέργεια σ' αυτό που κάνω εδώ μέσα. Υπερβολικά πολλή. Και φαίνεται νομίζω που αφιερώνων εγώ την ενέργειά μου.

Με θέματα άνευ σημασίας δεν συνηθίζω να ασχολούμαι. Απάντησα σε σχόλιο στο ιστολόγιό μου και αυτό είναι όλο.

@LeftG700: Όπως νομίζετε.

george είπε...

αντωνη το ξερω και οπως λες ετσι και αλλιως φαινεται αυτο.
απορω παντως πως και ποιος σε εμπλεξε σε αυτην ανευ σημασιας συζητηση που απο το σχολιο σου ("Πλανιέται ένα ερώτημα για το πόσοι είναι οι LeftG700.") φαινεται οτι εστω και λιγο σε απασχολει και σε αποτρεπει απο το να συζητησεις με καποιον , που τουλαχιστον, βρισκεται στην ιδια οχθη -εστω και 500 μετρα μακρια- με σενα .

τελος παντων,μεγαλα παιδια ειστε,εσεις ξερετε καλυτερα.
χαιρετω

υ.γ.
δεν μου απαντησες παντως στις ερωτησεις μου,εστω και μονολεκτικα...

Αντωνης είπε...

Αρνούμαι να υπερασπιστώ τον εαυτό μου απαντώντας σε ερωτήσεις του είδους που κάνεις. Δεν έχω πράξει τίποτε που να χρήζει αυτο-υπεράσπισης και εξηγήσεων. Όποιος έχει μάτια βλέπει και κρίνει για τον εαυτό του. Όπως γουστάρει. Και τέλειωσε το θέμα. Αυτά.

george είπε...

αλλα λεω εγω ..αλλα καταλαβες εσυ ..σε αλλα απαντησες...
υπερασπιση ?? απο που προκυπτει οτι σου ζητω να υπερασπισεις τον εαυτο σου ?
μαλλον τα ελληνικα μου τοσα χρονα στο εξωτερικο χαλασανε!

εγω ρωτησα τι προσαπτεις στους left για να καταλαβουμε και εμεις οι ασχετοι.
προφανως ή δεν θελεις να απαντησεις γιατι καταλαβαινεις οτι εχεις πεσει σε γκαφα ή δεν εχεις καταλαβει ουτε εσυ ο ιδιος τι ακριβως τους κατηγορεις!

ας ειναι .
οπως το ειπες..εχουμε ματια και κρινουμε