Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010

Κουίζ για δυνατούς λύτες

Τα βάζω κάτω αλλά δεν μου βγαίνουν. Χρειάζομαι βοήθεια. Αριστερά πριν τον Μαρξ υπήρχε. Όουεν, Φουριέ, Σεν Σιμόν· και πριν αυτούς Γκόντουιν και Μέρι Γουόλστονκραφτ και Σέλλευ και Σεν Ζυστ· και πριν αυτούς Γουινστάνλει και Λέβελερς· και πριν αυτούς Μούντζερ, κοκ. Αριστερά μετά τον Μαρξ πάλι υπήρξε, σε ένα βαθμό θεωρητικά και επίσης σαν κομματικός χώρος. 

Αριστερά που παρακάμπτει όχι απλώς τον Μαρξ και τους επόμενους (ας πούμε απ' τον Λένιν στον Μπαντιού) αλλά και όλους τους προηγούμενους υπάρχει;  

Γιατί εγώ βλέπω να σκάει μύτη μια "αριστερά" που πρωταρχικό της μέλημα αυτή τη στιγμή είναι να δουλεύουν λέει πιο παραγωγικά οι εργαζόμενοι και να εξαλειφθεί η τεμπελιά και η παρασιτία που μαστίζει τις τάξεις τους, έτσι ώστε όλοι μαζί ενωμένοι να νοικοκυρευτούμε, το γιαπί, το πυλοφόρι το μυστρί, Παπαμιχαήλ-Βουγιουκλάκη, εργάτες με τραγιάσκες που ρίχνουν και κανα χορό σε χορογραφία Σειλινού στο λαντς μπρέικ --γιατί είναι κατά βάση καλά παιδιά και από σπίτι-- και τα τοιαύτα. 

Έχετε ακούσει εσείς τέτοια πράγματα απ' την αριστερά που παιρνε τις τσουγκράνες και τη βίβλο και όποιον πάρει ο χάρος στον 14ο αιώνα; Από αυτή που καρατομούσε μονάρχες, έκανε καταλήψεις στα commons και απαιτούσε κατάργηση ιδιωτικής περιουσίας στον 17o; Από αυτή που έκοβε τα κεφάλια της αριστοκρατίας σαν καλαμπόκια στον 18ο; Από αυτή που οργάνωνε πρότυπες συνεργατικές κοινωνίες και διαδήλωνε την βεβαιότητά της για το αδιέξοδο της καπιταλιστικής κοινωνίας στον πρώιμο 19ο; 

Έχω χάσει επεισόδια; Μα πόσο έχουμε προοδεύσει τελικά; 

4 σχόλια:

rose είπε...

:-)

Ανώνυμος είπε...

υπαρχουν οι σιτού και τα μπάχαλα.

Disdaimona είπε...

όχι...όχι...όχι Παπαμιχαήλ-Βουγιουκλάκη!

Δεν έχω ιδέα,σκέφτομαι...μήπως τελικά έκανε κι ο Διαφωτισμός τη ζημιά του, και πηξαμε στους σαλονάτους λόγιους εργατοπατέρες που είναι και ομορφόπαιδα!
Μήπως είχε κι Φρίντριχ τα δίκια του;...
...δεν ξέρω.αυτό που ξέρω είναι πως το "δια πυρός και σιδήρου" του 21ου αιώνος διαφέυγει προς το παρόν της φαντασίας μας.τουλάχιστον της δικής μου.

Αντωνης είπε...

@rose: Παράξενα τα πράγματα, ε;
@ανώνυμος: Έχεις δίκιο, άφησα απ' έξω κακώς τους προ-μαρξικούς και μετα-μαρξικούς αναρχικούς (από Μπακούνιν ως Ντεμπόρ). Σωστή η παρατήρηση.
@Disdaimona: Ω ναι, ω ναι. Ο ελληνικός του 50 -70 κινηματογράφος είναι πλέον το διαφαινόμενο μέλλον του ελληνικού αντιθεωρητικού μεταμαρξισμού.Το στοιχεοθετώ νομίζω και σε νεότερες αναρτήσεις.