Τρίτη, 23 Μαρτίου 2010

Commanded Enjoyment and the Spirits of Capitalism

Δυστυχώς, το πρόγραμμά μου ήταν υπερφορτωμένο την προηγούμενη εβδομάδα και έτσι μπόρεσα να παρακολουθήσω μόνο δύο από τις ομιλίες, αυτές του Γιάννη Σταυρακάκη και του Jason Glynos, χάνοντας τον Steven Corcoran, γνωστό από τις μεταφράσεις του σε Badiou και Rancière. Ήταν ενδιαφέρουσα εμπειρία, αν και λειψή. Ελπίζουμε σε συνέχεια αυτών των δραστηριοτήτων εδώ στη Λευκωσία.
4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αντώνη πάντως παρακολούθησες τις δύο ομιλίες που θα ξεχώριζα κι εγώ. Κρίμα που βρίσκομαι πολλά-πολλά χιλιόμετρα μακριά... Η σχολή του Έσσεξ πάντα έχει κάτι καινούριο να μας προσφέρει. Θα ήταν πολύ λοιπόν αν σου ζητούσα να μας προσφέρεις μία mini ανταπόκριση από το workshop; Eνα sneak peak και για όσους από εμάς θα ήθελαν πολύ να βρίσκονται εκεί αλλά δε μπορούσαν...

Giorgio

Αντωνης είπε...

Το θέμα που πραγματεύτηκε ο Γιάννης είναι παρεμφερές με αυτό που πραγματεύεται η ανάρτηση "Η Πανουργία του Λόγου", αφορούσε δηλαδή το πρόταγμα της απόλαυσης και τις αντιφάσεις του (απόλαυση που ενέχεται στον ίδιο τον ασκητισμό), καθώς και την συνάφεια του προτάγματος αυτού με την θεώρηση του καπιταλισμού στον Βέμπερ και σε πιο σύγχρονες προσεγγίσεις το θέμα.
Ο Γληνός μίλησε για το ανεξάλειπτο της φαντασίωσης στην δημιουργία του κοινωνικού δεσμού και το λάθος του να θεωρούμε την φαντασίωση διαστρέβλωση μιας "αντικειμενικής πραγματικότητας", δίνοντας μια σειρά από παραδείγματα για το πώς η φαντασίωση λειτουργεί σαν "κόλλα" που επιτρέπει την συγκόλληση του ατόμου στο κοινωνικό, με δεδομένη την αυθαίρετη ουσιαστικά φύση του κοινωνικού δεσμού.

Ανώνυμος είπε...

Ok, το παραδέχομαι. Μαλακία έκανα και σου ζήτησα ένα sneak peak... τώρα θέλω και λεπτομέρειες!

Giorgio

Αντωνης είπε...

Πρέπει να ανατρέξω στις σημειώσεις μου για περισσότερα. Θα προσπαθήσω κάποια στιγμή.