Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010

Η λυτρωτική ευφράδεια της αλήθειας

Είναι πολύ σημαντικό που υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν τον κόπο να εξηγήσουν ορισμένα βασικά-εισαγωγικά πράγματα στους άλλους πάνω στα θέματα της αριστερής διανόησης-θεωρίας.
Είναι πολύ δύσκολο να βρεις έστω και έναν άνθρωπο που γνωρίζει ή είναι διατεθειμένος να συζητήσει τέτοια θέματα επειδή δεν ξέρουν πολλοί. Αλλά και να υπήρχαν πολλοί, πώς να επικοινωνήσετε εφόσον οι συζητήσεις αυτού του είδους είναι άτυπα απαγορευμένες; Στο δικό μου π.χ. περιβάλλον δεν έχω κανέναν, ούτε φίλο, ούτε γνωστό, ούτε οικογενειακό μέλος που να έχει την παραμικρή ιδέα. Στην δουλειά μου το να πεις κάτι σχετικό με όλα αυτά θα μπορούσε να θεωρηθεί ως και αντικοινωνική συμπεριφορά ή θέμα ταμπού. Αν δεν μπορούσα να έχω ψευδώνυμο θα μπορούσα να γράψω αυτό το μήνυμα εφόσον θα μπορούσε ένας εργοδότης μου να το βρει στο google και με βάση αυτά τα κοινωνικά στερεότυπα να με καταδικάσει;
Μέσα σε ένα τέτοιο αποστειρωμένο καθεστώς ιδεολογικής καθαρότητας πώς αλλιώς μπορεί κάποιος να ξεκινήσει να μαθαίνει; Από που να αρχίσει και που να τελειώσει;…Κάποιοι έχουν περάσει από κομματικές οργανώσεις, κάποιοι άλλοι έτυχε να ακούνε συζητήσεις από μικροί, και άλλοι έπιασαν το νήμα από την αρχή και μπόρεσαν να διατυπώσουν μόνοι τους τα σωστά ερωτήματα που τους βοήθησαν να ψάξουν και να διαβάσουν. Κάποτε το κλίμα ήταν άλλο, το να ψάχνεσαι προς τα αριστερά ήταν αποδεκτό. Σήμερα αυτό θεωρείται ότι έχει τις ρίζες του σε ψυχωτικές εμμονές, αφού δεν είναι πλέον κοινωνικά αποδεκτό.
Το αποτέλεσμα είναι τα αυτονόητα να μην είναι καθόλου αυτονόητα. Γι’ αυτό έχουν μεγάλη σημασία τέτοιες προσπάθειες σαν αυτές που κάνεις και ο κόπος σου δεν πάει χαμένος.
Greek Rider, σχόλιο για την ανάρτηση για τον Althusser στο ιστολόγιο aformi, 8/2/10.

3 σχόλια:

ciaoant1 είπε...

Ο άνθρωπος ποτέ δεν είναι ο εαυτός του όταν μιλάει με το δικό του πρόσωπο. Δώστ' του μια μάσκα και θα σου πει την αλήθεια.
-Oscar Wilde

Νοσφεράτος είπε...

E nai ...Συνηθως στο Ιντερνετ βλεπεις το ψεμμα .. Καμμιά φορά ομως βλεπεις και την αλήθεια του αλλου μιαν αλήθεια που ποτε δεν θαβλεπες αν τυχον τον εβλεπες προσωπο με προσωπο..Οι Περσονες ειναι βεβαια μάσκες ..Αλλά ειναι καποιες φορές και η μονη αλήθεια μας ...

Greek Rider είπε...

Aντώνη καλησπέρα, θυμάμαι πόσο δυσκολεύτηκα τον Απρ-Μαι του 2008 όταν χρειάστηκε για πρώτη φορά στη ζωή μου - και με αφορμή κείμενα στο blog - να γράφω τις λέξεις καπιταλισμός και νεοφιλελευθερισμός.

Ποτέ δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει αυτές τις λέξεις. Στην αρχή αισθανόμουν ότι το να λέω "καπιταλισμός" ήταν κάτι πραγματικά απαγορευμένο.

Αυτό πιστεύω δεν πρέπει να είναι τυχαίο. Και έτσι είναι ακόμη τα πράγματα. Υπάρχει ταμπού γι' αυτά τα θέματα.

Και αν ως Greek Rider αισθανόμουν μουδιασμένα να λέω "καπιταλισμός" τότε τι να πούμε για τον έξω κόσμο....

Η καπιταλιστική προπαγάνδα που έχουν δεχτεί τα άτομα και η συνακόλουθη στέρηση λόγου και άρα σχετικής σκέψης, είναι στοιχεία που θα ζήλευε ακόμη και ο Στάλιν.