Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2010

Μία ολιγόλογη διευκρίνιση

Επειδή σε άλλο ιστολόγιο συνεχίζεται η θλιβερή προσπάθεια παραποίησης στοιχειωδών δεδομένων που αφορούν το πρόσωπό μου και τη στάση μου, θα ήθελα να ξεκαθαρίσω, με την λακωνικότητα που τους αξίζει, τα εξής:

α) Η υιοθέτηση της στάσης του χωροφύλακα απέναντι στη σκέψη των άλλων, του επιτιμητή  και της άνωθεν αυθεντίας είναι αντιπαραγωγική, αυταρχική, διχαστική και βαθύτατα αντικομμουνιστική, εφόσον δηλητηριάζει εν τη γεννέσει της κάθε προσπάθεια διαμόρφωσης συλλογικής σκέψης και δράσης. Η κομμουνιστική σκέψη δεν είναι σκέψη από καθέδρας, πόσο μάλλον όταν δεν έχει τα τυπικά εφόδια να είναι από καθέδρας και περιορίζεται στην υποφώσκουσα απειλή "κραξίματος" του όποιου δυστυχούς δεν έχει την εκ των προτέρων "έγκριση" νεφελωδών ιερατείων. Η κομμουνιστική σκέψη δεν κρίνεται από την "εξυπνάδα" των φορέων της. Η κομμουνιστική σκέψη κρίνεται μόνο από την πράξη την οποία ενσαρκώνει και για την οποία ανοίγει χώρο στον κάθε ανώνυμο άνθρωπο. Όσο για το προφανώς εθιστικό σπορ της κατά συρροήν "ξεπέτας" ανταγωνιστών στην πάμφτωχη αγορά της κοινής γνώμης, είναι καιρός να γίνει κατανοητό ότι, ευτυχώς ή δυστυχώς, οι τατιανοστεφανιδισμοί, "αριστεροί" ή όχι, δεν επηρεάζουν στο παραμικρό την αυτοεκτίμηση όσων δεν κάνουν καριέρα δια του διαδικτύου. Απλά σκορπούν απογοήτευση και κάμπτουν την πίστη όσων ακόμη ψάχνουν στην αριστερά για δείγματα ότι υπάρχει κάτι που αξίζει τον κόπο να πιστέψεις.

β) Η αδιαφορία του συντάκτη απέναντι στην διαχείριση της εικόνας του πολύ κακώς εκλαμβάνεται ως δειλία ή αδυναμία από όσους θέλουν να την εκλαμβάνουν έτσι. Πρόκειται απλώς για έμπρακτη δήλωση πίστης στις εξής απλές και δυστυχώς σπανίζουσες αξίες: i) σεβασμός στον αναγνώστη που δεν έρχεται εδώ για να θαυμάσει άλλο ένα μάτσο παραφουσκωμένα, μηντιακού τύπου εγώ που ψάχνουν εναγωνίως επιβεβαίωση ii) αξιοπρέπεια απέναντι στην αναξιοπρεπή συμπεριφορά, ήτοι αντίσταση στο προσφιλές σπορ του κατινισμού. Τρώω τον χρόνο μου εδώ γιατί πιστεύω ότι οι ιδέες είναι σημαντικότερες από την "προσωπικότητα" των φορέων τους. Αναδημοσιεύω ό,τι πιστεύω ότι αξίζει τον κόπο της ανάγνωσής του, ανεξαρτήτως του αν ο συντάκτης του δηλώνει γνωστός, κολλητός, ακόλουθος ή συνοδοιπόρος των χ ή ψ ιδεών μου για οτιδήποτε. Τελεία.

γ) Το να λαμβάνεις υπόψιν με ποιον έχεις να κάνεις δεν σημαίνει αναζήτηση προσωπικών στοιχείων. Τέτοια στοιχεία ούτε έχω, ούτε με απασχολούν. Ακόμα και αν τα είχα, δεν θα τα δημοσιοποιούσα υπό οιεσδήποτε συνθήκες. Γνωρίζω αρκετά για να γνωρίζω ότι ήρθα αντιμέτωπος με σεσημασμένο και επαναλαμβανόμενο τύπο διαδικτυακής συμπεριφοράς από συγκεκριμένο ψευδώνυμο φορέα. Αυτό μου φτάνει.

δ) Αν οι όποιοι --καταχρηστικώς για τα "κιλά" τους-- αυτοχρισθέντες χωροφύλακες της μαρξικής θεωρίας θεωρούν ότι η συστηματική ενασχόληση με την υπόσκαψη της εικόνας άλλων ιστολογίων αποτελεί άξια σεβασμού συνεισφορά στο πεδίο, δεν θα χάσω τον ύπνο μου. Ο καθένας μπορεί να συνεχίσει να γράφει και να διαβάζει ό,τι αγαπά.  Και φυσικά κρίνεται από κάθε ένα που τον διαβάζει.

ε) Το ότι επιλέγω τον δρόμο της κατάφασης δεν σημαίνει ότι είμαι αναίσθητος απέναντι στις συστηματικές ασκήσεις "ευρηματικής" ειρωνείας. Απλά θλίβομαι με την ακατάσχετη αυτοϊκανοποίηση, στον βωμό της οποίας κατασπαράσσονται τα πάντα και οι πάντες.

στ) Δεν είμαι του δόγματος ότι η κακή δημοσιότητα είναι καλύτερη από την απουσία δημοσιότητας, και μου κάνει τρομερή εντύπωση ότι κάποιοι προτιμούν την δημοσιότητα ανεξαρτήτως ηθικού για τους ίδιους κόστους.

η) Δεν υπάρχει μία περίπτωση στο εκατομμύριο να μην υπερασπιστώ το δικαίωμα και του πιο "αδαούς" να σκεφτεί για κάτι όταν το κάνει με ειλικρίνεια, αμεσότητα και σεβασμό στην δυσκολία του εγχειρήματος του να σκεφτείς πραγματικά για κάτι. Ούτε να αμφισβητήσω τον τρόπο με τον οποίο κάποιος επιθυμεί να αυτο-ταυτοποιείται πολιτικά. Η σκέψη συχνά χρειάστηκε το όπλο της χολής. Η χολή χωρίς σκέψη είναι απλώς κακή διαγωγή και μικροπρέπεια. Και ο δικός μου κομμουνισμός δεν έχει χώρο ούτε για κακομαθημένους ούτε για μικροπρεπείς.

Ευχαριστώ.

2 σχόλια:

the Idiot Mouflon είπε...

Ακολουθεί έμμεση διαφήμιση...

"Τι έγινε, πέσαν μπούφλες;"

Αντωνης είπε...

Φίλε idiotmoufflon, δεν θα σχολιάσω κανένα σχόλιο σε αυτή την ανάρτηση. Η ετικέτα της άλλωστε είναι "ανακοίνωση."