Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2010

Μιχάλης Καβουριάρης, "Γιατί να πάρω θέση;"Από το apolysiagra.wordpress.com:

Γιατί να πάρω θέση;

Το μίσος
Επεισόδιο χv: Ο απολυμένος, ο εκδότης και ο διανοούμενος.

Βγαίνεις πρωί ν’ αγοράσεις ψωμί στο κέντρο της Αθήνας, και βρίσκεσαι υπό τη σκέπη και τον ήχο του ελικοπτέρου της αστυνομίας, λες και είμαστε στην Κύπρο το 74. Οι δρόμοι γεμάτοι από αφίσες σαν αυτή που βρίσκεται στο περιθώριο. Ξεχειλισμένες από οργή και απειλές ενάντια στις “κουφάλες τους βολεμένους”. Τα όπλα παρά πόδα… Σε λίγο θα μας τινάζουν μαζί με τα λεωφορεία ή το μετρό που παίρνουμε, και θα τους υπερασπιζόμαστε κιόλας, γιατί τι να τους πούμε, ότι έχουν άδικο; Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου κάτω των 40 κάνει δουλειές του ποδαριού, αισθάνεται τρομερή ανασφάλεια και νιώθει να μην στηρίζεται από πουθενά. Και οι διανοούμενοι; Αυτοί κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους να βαθαίνει το σχίσμα και το μίσος. Οι κραυγές που ακούγονται στην υπόθεση Παλαιστίδη είναι κραυγές μίσους ενάντια στις “κουφάλες τους βολεμένους διανοούμενους που στηρίζουν τον μεγαλοεκδότη”. Τι δουλειά έχει ο κ. Μαρωνίτης, ο δημοσιογράφος κ. Παντελής Μπουκάλας, ο Κύπριος εθνικιστής Βάσος Πτωχόπουλλος (εκδότης του περιοδικού Ένωσις, ο οποίος συνήθιζε να δηλώνει δημόσια “καλός Τούρκος = νεκρός Τούρκος”) και τόσοι άλλοι (δείτε http://www.agra.gr/dilosi.html) να τα βάζει με τον απολυμένο εργαζόμενο ενός εκδότη και όσους τον υποστηρίζουν, για μια εργασιακή διαφορά, που όπως λένε οι ίδιοι θα λυθεί στο δικαστήριο;

Αυτό είναι το μείζον θέμα που διαφοροποιεί την υπόθεση Παλαιστίδη από μια κλασική εργασιακή διαφορά και στο οποίο οι διανοούμενοι αυτής της χώρας (στους οποίους ο υπογράφων δεν συμπεριλαμβάνεται) θα πρέπει να πάρουν θέση: Ένας πανίσχυρος εκδότης απολύει τον εργαζόμενό του και 50 πανεπιστημιακοί και καλλιτέχνες τρέχουν να καταδικάσουν όσους μικρούς και ασήμαντους στηρίζουν τον απολυμένο με τις διαμαρτυρίες τους. Παραδοσιακά η διανόηση στήριζε τον αδύναμο, ή τουλάχιστον στέκονταν με συμπάθεια απέναντί του, ακόμα και αν είχε άδικο. Τώρα όχι. Αυτή την αλλαγή “στρατοπέδου” ακούνε χιλιάδες αδύναμοι σ’ αυτή την χώρα. Και όσο λιγότερη ελπίδα για υποστήριξη νιώθει ο αδύναμος τόσο θα κατακερματίζεται η κοινωνική συνοχή, τόσο πιο βίαιος θα γίνεται. Όσο περισσότερο ο πιο δυνατός θα μπορεί να συγκεντρώνει χωρίς ρίσκο και μ’ ευκολία αυτή την τεράστια δύναμη πυρός για να κονιορτοποιήσει τον αδύναμο, τόσο θα πολλαπλασιάζονται αυτά τα φαινόμενα. Επιταχύνουμε συνεχώς την πτώση σ’ ένα φαύλο κύκλο, επικίνδυνο για τη δημοκρατία, τη κοινωνική συνοχή και την αριστερά, τουλάχιστον ότι έχει μείνει από αυτά.

Ανεξάρτητα από το αν θα έπρεπε να αναφέρεται σε «προοδευτικούς» διανοούμενους, ή προοδευτικούς (χωρίς εισαγωγικά) διανοούμενους ή απλώς σε διανοούμενους, το ερώτημα τίθεται εύγλωττα από τον σύλλογο βιβλιοϋπαλλήλων σε μια ανακοίνωσή του:
“ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ «ΑΓΡΑ» ΚΑΙ Ο κ. ΠΕΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΒΡΗΚΑΝ «ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ» ΔΙΑΝΟΟΥΜΕΝΟΥΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΡΙΞΟΥΝ.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΘΑ ΒΡΟΥΝ ΤΟΥΣ ΔΙΚΟΥΣ ΤΟΥΣ;”

Εσείς τι νομίζετε;

Αν θέλετε να πάρετε θέση υπογράψτε την ανοιχτή επιστολή προς τον εκδότη της “Άγρας” και τους διανοούμενους που τον στηρίζουν.

Μιχάλης Καβουριάρης

24/2/201


6 σχόλια:

talos είπε...

Υπάρχει λινκ για την ανοικτή επιστολή;

Αντωνης είπε...

Ναι, στο αμέσως παρακάτω ποστ.

talos είπε...

Ναι είδα τώρα και το αρχικό λινκ. Νυστάζω, συμπαθάτε με :-)

Νοσφεράτος είπε...

και τι θα γινει με τα δικά σου λινκ..; ελεγξτε το σε παρακαλώ .. στην αναρτηση ενεργοποιησε ξανά τους συνδεσμους ..

Καληνυχτα ..

Αντωνης είπε...

@Νοσφεράτος: Έλεγξα, όλα είναι σωστά ρυθμισμένα, αλλά δεν εμφανίζονται ούτε εδώ ούτε στο άλλο μου blog οι σύνδεσμοι. Δεν ξέρω τι έγινε.

Αντωνης είπε...

@Νοσφεράτος: Από ό,τι βλέπω τώρα, οι σύνδεσμοι ξαναδουλεύουν.