Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2010

Arvo Pärt: Ολιγαρκείς αρχιτεκτονικές

Αυτό που με ελκύει επί πλέον της εικοσαετίας στην μουσική του Arvo Pärt είναι ο συνδυασμός εκλέπτυνσης και ολιγάρκειας, πάθους και συγκράτησης. Η μουσική του είναι αγνή --όχι με την πουριτανική έννοια, αλλά μάλλον με αυτή που προσιδιάζει στην "παρθένο" χώρα του Πλάτωνα: λειτουργεί σαν υποδοχή για κάτι, δημιουργεί χώρο για ένα συμβάν γύρω από τις αντηχήσεις των λίγων οργάνων με τα οποία λαξεύει ήχους ο Εσθονός. Αυτό που κυρίως διακρίνω στον Pärt είναι μια αρχιτεκτονική με απλά υλικά: ήχος, σιωπή, αντήχηση. Μέσα στην περίμετρό της ο ίδιος έχει ως πρόθεση να εγκαταστήσει την δυνατότητα μιας συνάντησης με το θείο. Ασυγκίνητος καθώς είμαι με τις μεταφυσικές του ευαισθησίες, παραμένω προσηλωμένος στην υλικότητα στο έργο του του καθαρού ήχου, του οποίου οι τροπικότητες συνοψίζονται για μένα σε τέσσερις: καρδιά και καμπάνες στα κρουστά (περιλαμβανομένου του πιάνου), θρήνος και προσευχή στα έγχορδα, πνεύμα και δίκη στις φωνές, άφατο και ύψος στη σιωπή. Με μεγάλη καθυστέρηση και αρκετή ειρωνεία, τον ανακάλυψε το Χόλυγουντ, και έτσι οι μοναστικές του εκλάμψεις είναι μάλλον γνωστότερες από τις βεβηλωτικές τους μεταφράσεις σε ταινίες.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μουσική για πολύ λίγους. Τα κομμάτια που παρουσιάζεις είναι ίσως σχετικά εύκολα. Εχω ακούσει αρκετή δουλειά του, άνκαι το "ακούσει" είναι τρόπος του λέγειν, αφού ο μινιμαλισμός του δεν αφήνει και πολύ ήχο σε κάποιες συνθέσεις:)
Η πείρα μου είναι πολύ μικρότερη από τη δική σου, και δεν θα έλεγα πως με ελκύει.
Ωραία η περιγραφή του ήχου του που κάνεις!

Αντωνης είπε...

Προτιμώ τα πιο προσβάσιμα και κοσμικού χαρακτήρα έργα του, κυρίως τα έργα της πιο πρώιμης περιόδου. Οι συγκεκριμένες συνθέσεις που έβαλα θεωρώ ότι είναι σπάνιας ομορφιάς. Σίγουρα ένα έργο όπως το Te Deum ας πούμε δεν είναι εύκολα προσβάσιμο--την περισσότερη ώρα δεν ακούς σχεδόν τίποτε και ξαφνικά είναι υπερβολικά δυνατό και σε κουφαίνει. Έχει όμως την χάρη του και αυτό.

Αεράκι είπε...

Μου αρέσει για τους λόγους ακριβώς που περιγράφεις. Ακούω προσεκτικά, ταυτόχρονα τις δύο "όψεις", τη φυσική -υλική την λές- και τη μεταφυσική-πνευματική.

Αντωνης είπε...

Καλωσήρθες αεράκι. Χαίρομαι που σου αρέσει ο Part:-)