Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2010

Ένα μικρό χαστούκι στο βαθύ κράτος
Από το 132--Μια φορά ήταν ένα σχολείο που χωρούσε όλα τα παιδιά

Αθώες έκρινε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας τις δασκάλες Στέλλα Πρωτονοταρίου και Ντενάντα Καρκάλο, που κατηγορούνταν για παράνομη παραχώρηση σχολικού χώρου. Πιέσεις από την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας για τη διακοπή των εξωσχολικών μαθημάτων παιδιών μεταναστών είπε ότι δέχθηκε ο μηνυτής.

Ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή τους, τονίζοντας: "Δυστυχώς καλούμαι να υποστηρίξω ένα κατηγορητήριο το οποίο δεν υποστηρίζεται από πραγματικά περιστατικά. Δεν διακρίνω την ελάχιστη ένδειξη μη νομιμότητας της πράξης των δύο κατηγορουμένων. Σε βάρος του προσωπικού της χρόνου ξεκίνησε μια δραστηριότητα για τα παιδιά. Αν κάποιος διαχωρίζει τα παιδιά σε ελληνόπουλα και αλβανόπουλα είναι προσωπικό του πρόβλημα".

Μηνυτής ήταν ο νυν διευθυντής του 132ου Δημοτικού Σχολείου Εμμ. Γιουτλάκης.


"Μου έδωσαν προφορικές εντολές για τις οποίες δεν με κάλυψαν και βρέθηκα εκτεθειμένος. "Αν δεν μπορείς να μας διασφαλίσεις ότι θα καταργηθεί το πρόγραμμα, μπορεί να παραιτηθείς τώρα και να στείλουμε κάποιον άλλο στη θέση σου", μου είπαν. Έτσι, σταμάτησα τα μαθήματα και τώρα με θεωρούν φασίστα και ακροδεξιό", κατέθεσε ο μηνυτής Εμμ. Γιουτλάκης, επιχειρώντας να δικαιολογήσει τη διακοπή των εθελοντικών μαθημάτων.

Ο κ. Γιουτλάκης κατονόμασε τον πρώην γ.γ. του υπουργείου Παιδείας το 2007, Δημ. Πλατή. "Η εντολή μου δόθηκε στο όνομα της Ελληνικής Δημοκρατίας και την ακολούθησα. Έκανα λάθος, έπρεπε να είχα παραιτηθεί" δήλωσε.

Όσο για τις δύο κατηγορούμενες, ζήτησε την αθώωσή τους, σημειώνοντας πως "κανείς δεν ωφελήθηκε ούτε υπέστη βλάβη" από τα επίμαχα φροντιστηριακά μαθήματα.


Δελτίο Τύπου
22/01/2010

Δηλώσεις Υπουργού Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννας Διαμαντοπούλου για τη δικαίωση της εκπαιδευτικού Στέλλας Πρωτονοτάριου στο δικαστήριο

Εκφράζω την ικανοποίησή μου για ένα σημαντικό θέμα για το οποίο εξαρχής είχα εκφράσει ξεκάθαρα την υποστήριξή μου.

Η δικαίωση της Στέλλας Πρωτονοτάριου, μιας Δασκάλας με κεφαλαίο Δ είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ, μια και η συζήτηση για την ένταξη των παιδιών των μεταναστών στην ελληνική κοινωνία αποτελεί μια από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Ο ρόλος των εκπαιδευτικών σε αυτή τη διαδικασία είναι καταλυτικός και η πολιτεία σήμερα είναι κοντά του.

Το κλιπάκι των U.N.K.L.E (feat. Thom Yorke) είναι αφιερωμένο στους κκ. Γιουτλάκη-Πλατή:6 σχόλια:

Nikolaos είπε...

Αναρωτιέμαι σε ποιο βαθμό είναι ειλικρινής η δήλωση της Υπουργού Κείνου και Τάδες κ. Άννας Διαμαντοπούλου ή απλώς σπεκουλάρει πολιτικά. Καλά, σταματιέμαι να αναρωτιέμαι. Κατά τ' άλλα, μπράβο στους δικαστές και στον εισαγγελέα.

Αντωνης είπε...

Και γω αναρωτιέμαι, αλλά διάολε, το χάρηκα σήμερα!

Nikolaos είπε...

H απορία, λοιπόν, είναι τώρα η εξής: η απόφαση αυτή του δικαστηρίου μήπως σημαίνει ότι ορισμένα ψήγματα δημοκρατικότητας και ειλικρίνειας εξακολουθούν να υφίστανται στην ελληνική κοινωνία;

Ή ήταν αναπόφευκτη λόγω ελλειπούς στοιχειοθέτησης από την πλευρά των κατηγόρων; Θα ήταν διαφορετική η απόφαση παρουσία άλλου φακέλου - έστω και χαλκευμένου, αλλά "πειστικού";


Δεν έχω απάντηση, ρωτάω.

Αντωνης είπε...

Δεν ξέρω. Ίσως και η κατακραυγή για το εξόφθαλμου του τερατώδους της δίωξης να βοήθησε. Όπως και να χει, το να βλέπεις τον πρώην "τσαμπουκά" κατήγορο να τα κάνει πάνω του και να καρφώνει τον πρώην ΓΓ για να γλιτώσει το τομάρι του, ε, είναι μια σημαντική ικανοποίηση για το αίσθημα δημοσίου δικαίου.

Ταυτόχρονα όμως, η ταλαιπωρία, η στενοχώρια και το άγχος που υπέστη η δασκάλα δεν είναι, δυστυχώς, αναστρέψιμα. :(

Νοσφεράτος είπε...

ειναι και κατι αλλο... Φαντασου με τι ΜΟΥΤΡΑ ειχαμε μπλεξει τα τελευταια 6 χρόνια

Αντωνης είπε...

Αυτό λέω. Μιλάμε για ξεσκέπασμα πολύ περίεργων τύπων. Εξού και η αναφορά στο "βαθύ κράτος" στον τίτλο.