Δευτέρα, 7 Δεκεμβρίου 2009

"Χάσμα γενεών"

Η υπόθεση του χάσματος γενεών μας απομακρύνει από το γεγονός ότι το χάσμα αυτό μπορεί να είναι λιγότερο σημαντικό από αυτό που εμφανίζεται μέσα στην καθεμιά τους ξεχωριστά. Κι' αυτό όμως μπορεί να μας τυφλώνει μπροστά στο γεγονός ότι κάθε ένας από μας είναι μια σειρά από εσωτερικά χάσματα.

Τι είναι το εσωτερικό χάσμα; Αυτό που, χωρίζοντάς με από τον εαυτό μου, με ενώνει με άλλους.

Τι είναι το χάσμα μέσα σε μια γενιά; Αυτό που, διασπώντας την αλυσίδα της βιολογίας, ξαναδίνει μια ευκαιρία στην πολιτική.

Τι είναι το χάσμα γενεών; Αυτό που αποκρύπτει τα προηγούμενα δύο υπό το πέπλο του κοινωνιολογικού στερεότυπου.


7 σχόλια:

LeftG700 είπε...

Φίλε Αντώνη,


Πολύ χρήσιμο ποστ. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι συμβάλαμε στο να πάρει το ΟΚ του ...αρχισυντάκτη για δημοσίευση!

Αυτό είναι βέβαια μια επιθυμία. Ακόμα όμως κι αν το αντικείμενό της δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, προσδοκούμε απο τον συγγραφέα του σχετικού άρθρου για τον περσινό Δεκέμβρη να μη μας στερήσει την εκπλήρωσή της!...


Τα λέμε. :-)

Αντώνης είπε...

Ναι, συμβάλλατε, είναι η αλήθεια. Στην ανάγκη να εξηγηθώ για ένα θέμα που όντως μπορεί να παρεξηγηθεί ποικιλοτρόπως.

Ανώνυμος είπε...

http://www.newstime.gr/?i=nt.el.article&id=24263

den exete kapoio email opote to afino edo..deigma tou opinion-making os polemiki mixani ipsilis apodosis.
ta sevi mou kai signomi gia tin kataxrisi.

Αντώνης είπε...

Ενδιαφέρον άρθρο, ευχαριστώ. Αναρωτιέμαι ποιος ενσαρκώνει την άλλη πλευρά της υπερβολικής συσπείρωσης και ομοφωνίας που διακρίνει το άρθρο ως κίνδυνο στο διαδίκτυο. Ποιο μέσο δηλαδή αναδεικνύει την δημοκρατική πολυφωνία. Τα τηλεοπτικά παράθυρα; οι ραδιοφωνικές εκπομπές του στυλ, ας πάρει τηλέφωνο ο κάθε πικραμένος ανεξαρτήτως θέματος συζήτησης;

Προσωπικά πάντως, το κριτήριο μου για linking πάντως δεν είναι η συνολική συμφωνία επί θέσεων αλλά η κρίση για την ποιότητα της συνδρομής ενός ιστότοπου. Όσο για τον φανατισμό, μου άρεσε μια φράση που είδα, δεν θυμάμαι πού, κάπου στον κυβερνοχώρο: Είμαι εξτρεμιστής, όχι φανατικός. Με άλλα λόγια, δεν είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι η αλήθεια βρίσκεται αυτομάτως στη μέση. Με ενδιαφέρει η αλήθεια που βρίσκεται στα άκρα, αρκεί τα άκρα να περνούν και αυτά μια κριτική επεξεργασία και να μην παγιώνονται σε μανιέρες και ορθοδοξίες.

Χαιρετισμούς,

Α.

drainbramage είπε...

Φοβερό κομμάτι από τον καλύτερο δίσκο μιας σημαντικής και λίγο παραμελημένης μπάντας

Αντώνης είπε...

@drainbramage (φοβερό νικ, BTW): "Φοβερό κομμάτι" check, "από τον καλύτερο δίσκο" check, "μιας σημαντικής και λίγο παραμελημένης μπάντας" check. Τρία στα τρία σε δυο γραμμές. Well done! :)

Ανώνυμος είπε...

Είναι η διαφορά αντιλήψεων, νοοτροπίας και πρακτικής των δρώντων υποκειμένων που ανήκουν στην ίδια ηλικιακή ομάδα με κάποια άλλα που ανήκουν σε μία άλλη. Δεν υπάρχει «μπετοναρισμένος» όρος της γενιάς, αλλά με τον όρο αυτόν (σύγκρουση γενεών) αντικατοπτρίζεται η σύγκρουση των αναγκών και των δυναμικών που αυτά τα δρώντα υποκείμενα κοινής ηλικιακής ομάδας εκφράζουν. Και κυρίως την ανάγκη τους για επιβολή της δικής τους νοοτροπίας στα άτομα της άλλης ομάδας. Μάντεψε ποιοι κερδίζουν πάντα.