Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2009

Έξι συν μία θέσεις για την πληροφόρηση


1.
Η πληροφόρηση δεν είναι δωρεάν, όπως διατυμπανίζουν οι μεγαλοεπιχειρήσεις ΜΜΕ και οι μιμητές τους. Είναι ακριβή. Χρειάζεται διαρκώς εντεινόμενη εξιδείκευση σε μια σειρά διαφορετικών πεδίων, δηλαδή μη αμειβόμενο χρόνο και εργασιακό κόπο.

2.
Η φτηνή πληροφόρηση λέγεται παραπληροφόρηση. Η παραπληροφόρηση είναι η πληροφόρηση αυτών που δεν έχουν τον χρόνο και το χρήμα που απαιτούνται για να πληροφορηθούν, αλλά και το μέσο που τους κρατάει υποτελείς. Ο λαϊκισμός και η συνωμοσιολογία είναι κυριολεκτικά "η γνωστική χαρτογράφηση του φτωχού" (Jameson).

3.
Η πληροφόρηση δεν είναι χόμπι αυτών που μπορούν να παίξουν παραγωγικό ρόλο στον εκδημοκρατισμό της πληροφορίας. Είναι πολιτικό χρέος και αναγκαιότητα.

4.
Η πληροφόρηση δεν είναι ατομικό εγχείρημα. Είναι συλλογικό.

5.
Η πληροφόρηση δεν χρειάζεται αλάνθαστες αυθεντίες. Χρειάζεται την ενεργή και διαδραστική συμμετοχή της γενικής ευφυίας.

6.
Δεν έχει λόγο ύπαρξης η "εθνικά ιδιοσυγκρασιακή" πληροφόρηση σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία. Κάθε πληροφόρηση που υποτάσσεται αμαχητί στον συρμό των "τοπικών ιδιομορφιών" είναι παραμορφωτική της αλήθειας και εκπορεύεται εκ του πονηρού.

7.
Το πεδίο της άγνοιας μεγαλώνει με γεωμετρική πρόοδο σε μια κοινωνία όπου η ισχύς στηρίζεται στην φρενήρη αύξηση των πεδίων γνώσης. Θεώρησε λοιπόν ως δεδομένη την άγνοιά σου. Δεν υπάρχει "υποκείμενο που γνωρίζει". Υπάρχουν υποκείμενα που αλληλοβοηθιούνται στον αγώνα κατά της κοινής τους άγνοιας.


8 σχόλια:

Chaca-Khan είπε...

wow!

Chaca-Khan είπε...

αναδημοσιεύω πάραυτα

(δε βρήκα κάποια πολιτική πνευματικών δικαιωμάτων οπότε i m sticking to καλοπροαίρεση)

lazopolis είπε...

Πού υπογράφουμε;

Αντωνης είπε...

@Chaca-Khan: Κάθε δικό μου κείμενο μπορεί να αναπαράγεται εφόσον αναγράφεται η πηγή του. Για κείμενα που αναδημοσιεύω δεν χρειάζεται αναφορά στην πηγή. Θα γράψω, τώρα που μου το θύμισες, μια πολιτική copyright.

@lazopolis: Έχετε ήδη υπογράψει· για το ίδιο πράγμα αγωνιζόμαστε σε ό,τι αφορά τις θέσεις αυτές. ;-)

S G είπε...

Ισως θα μπορουσες να προσθεσεις μια επιλογη στο πολλ: γιατι η Ελλαδα ειναι μια μικρη χωρα με μπολικη παραδοση τσαπατσουλιας. Αυτο σημαινει οτι οι εφημεριδες ουτε εχουν χρηματα για να πληρωνουν πολλους σοβαρους συγγραφεις, ουτε τους χρειαζονται τελικα.

Αντωνης είπε...

Σωστή η παρατήρηση, παράλειψή μου.

Αντωνης είπε...

Δυστυχώς όμως δεν με αφήνει να προσθέσω ερώτηση γιατί έχουν ήδη ψηφίσει άτομα. Αλλά είναι πράγματι σημαντικό (για μένα τουλάχιστο) αυτό που προσθέτεις.

S G είπε...

ειναι προφανως προβοκατσια απο τον προγραμματιστη του μπλογγερ. να εκτελεστει αμεσως :)