Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου 2009

Ο Badiou στην Αθήνα
Από το ομόσπονδο και ομογάλακτο Critical Psychology. Τι να πω, ζηλεύω τους εν Αθήναις παρεπιδημούντες.


Διεθνές συνέδριο -
Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009
Auditorium του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών
“Ο Alain BADIOU και οι όροι της φιλοσοφίας: η πολιτική, η τέχνη, η επιστήμη, ο έρωτας“

Όλοι, ή σχεδόν όλοι, οι σπουδαίοι φιλόσοφοι θεώρησαν υποχρέωσή τους να βρεθούν αντιμέτωποι με τις προκλήσεις των πλατωνικών κειμένων. Ωστόσο η σκέψη του 20ού αιώνα μπορεί να θεωρηθεί ως βαθιά αντι-πλατωνική. Αυτή τουλάχιστον είναι η άποψη του φιλοσόφου Alain Badiou, ο οποίος προτείνει μια επιστροφή του Πλάτωνα στο φιλοσοφικό προσκήνιο του 21ου αιώνα.
Για δύο μέρες, φιλόσοφοι, στοχαστές, δημοσιογράφοι θα συζητήσουν παρουσία του Alain Badiou, την πλατωνική διάσταση του έργου του.
Οργάνωση: Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, Περιοδικό αληthεια, Εκδόσεις Πατάκη, Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παρασκευή 20 Νοεμβρίου:
17.00’ :Έναρξη συνεδρίου από τους κα Catherine SUARD, Σύμβουλο συνεργασίας και Μορφωτικής δράσης, διευθύντρια του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, κα Μυρτώ Ρήγου , καθηγήτρια στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κα Άννα Πατάκη, διευθύντρια των Εκδόσεων Πατάκη.
17.10’: Παρουσίαση του συνεδρίου από τον κο Δημήτρι Βεργέτη, ψυχαναλυτή, μεταφραστή, διευθυντή του περιοδικού αληthεια.
17.20’: Dimitra Panopoulos, agrégée φιλοσοφίας, « Για ένα πλατωνικό θέατρο », Άρης Στυλιανού, επίκουρος καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, « Το καθεστώς του πολλαπλού», Δημήτρις Βεργέτης, « Το καθεστώς της έμφυλης διαφοράς στον Μπαντιού και τον Λακάν»
18.50’: Andrew GIBSON, καθηγητής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου, « Να ξαναστοχαστούμε τη λογική της διαλειπτικότητας : ο Μπαντιού, ο Πλάτωνας και Λογικές των κόσμων ».
19.30’: Παρουσίαση του κου Alain Badiou από την κα Aude LANCELIN, δημοσιογράφο του περιοδικού Nouvel Observateur, φιλόσοφο, συγγραφέας του « Οι φιλόσοφοι και ο έρωτας ».
Διάλεξη του κου Alain BADIOU, « Σε τι χρησιμεύει η φιλοσοφία σήμερα ». Θα ακολουθήσει συνομιλία του με την κα Aude LANCELIN.
Σάββατο 21 Νοεμβρίου:
10.00’: Παναγιώτης Σωτήρης, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, « Οντολογία και πολιτική στο έργο του Αλαίν Μπαντιού », Σάββας Μιχαήλ, δοκιμιογράφος, «Ζώντας με την Ιδέα »
10.45’ Alessandro RUSSO, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, «Ο Μπαντιού και η πολιτιστική επανάσταση », Κατερίνα Κέη, φιλόσοφος, « Οικουμενικότητα και ουτοπία», Βαγγέλης Μπιτσώρης, συγγραφέας, μεταφραστής, «Aλαίν Mπαντιού, Zακ Nτερριντά: Tι συμβαίνει με το συμβάν;».
12.30’ Βίκη Σκούμπη, αρχισυντάκτρια του περιοδικού αληthεια « Το «μη υπαρκτό» στο έργο του Πάουλ Τσέλαν», Γιώργος Βέλτσος, ποιητής, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «Η εποχή των ποιητών».
13.30’ Κλείσιμο του συνεδρίου από τον κ. Alain BADIOU
14.00’ Λήξη του συνεδρίου
Είσοδος ελεύθερη – ταυτόχρονη μετάφραση – Τις ομιλίες θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Δ Ι Α Λ Ε Ξ Η: “Η ιδέα του κομμουνισμού σήμερα”
Σάββατο 21 Νοεμβρίου 2009, ώρα 18.30
Αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20)
Ομιλητής: Αλαίν Μπαντιού (Alain Badiou)
Φιλόσοφος, Ecole Normale Superieure, Πρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου Μελετών της Σύγχρονης Γαλλικής Φιλοσοφίας (C.I.E.P.F.C.)
Η διάλεξη θα δοθεί επ΄ ευκαιρία της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του Αλαίν Μπαντιού «Η κομμουνιστική υπόθεση», Εκδόσεις Πατάκη, 2009
θα υπάρχει ταυτόχρονη μετάφραση

ΕΣΗΕΑ – Ινστιτούτο Ν. ΠΟΥΛΑΝΤΖΑΣ
4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Είχα πάει Αντώνη, και γύρισα με το βλέμμα μου την αίθουσα μήπως σε πετύχαινα σε κάποιο κάθισμα. Άμα ήσουν και εσύ εκεί, ίσως να καταλάβαινα κάτι παραπάνω.

Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς,
Kwst -ας

Αντωνης είπε...

Έλα ρε φίλε Κώστα. Χρόνια και ζαμάνια. Πώς σου φάνηκαν οι ομιλίες;

Kostas είπε...

Δεν σου λέω. Να ήσουν εκεί να τις άκουγες.
(δεν κατάλαβα τίποτα)

Υ.Γ. Αντώνη, πέρα από την πλάκα τα βρήκα σκούρα τα πράγματα. Έκανα τρομακτικές προσπάθειες απλά για να πάρω μια ιδέα.

Ιδίως στην ομιλία "Μπαντιού και Λακάν" ήθελα πραγματικά έναν καθρέφτη για να δω τη φάτσα μου.

Μπαντιού πολύ καλός, αν και η ταυτόχρονη μετάφραση έκανε ακόμα δυσκολότερο το θειάρεστο έργο μου.

Είχα πολλά κενά σε διάφορες αναφορές, οπότε έκανα μια στροφή "back to basics". Κοινώς γύρισα σπίτι, σταμάτησα ότι διάβαζα, και άρχισα μελέτη από Πλάτωνα, Αριστοτέλη, και χρονικά μεταγενέστερους. Από τότε να φανταστείς δεν έχω πατήσει 20ο αιώνα. Τώρα μόλις αρχίζω να τα βρίσκω σκούρα με τις ψυχαναγκαστικές βόλτες του Καντ.

Y.Γ2. Τα πιο προσωπικά θα σου τα στείλω με μαιλ. Στείλε μου και εσύ τίποτα.

Αντωνης είπε...

Τα basics λέγονται basics γιατί είναι, τα άτιμα.;-) Μην ανησυχείς, πάντα εκ των υστέρων καταλαβαίνεις ότι δεν ξέρεις τα βασικά, έτσι πάει αυτό. Και εγώ το ίδιο έπαθα και μάλλον θα συνεχίζω να παθαίνω δια βίου.
Καντ και ψυχαναγκασμός είναι natural pair. :-D
Περιμένω mail.:-)