Δευτέρα, 15 Ιουνίου 2009

Ντοσιέ: Κρίση, Μέρος πέμπτο: Από τον απέραντο πόλεμο στην απέραντη κρίση (τρίτο τμήμα)
10. Δεύτερο σημαντικό σημείο: Επιτάχυνση στην αύξηση της ανεργίας. Σε πρόσφατο άρθρο του, ο Ignacio Ramonet το έθεσε ως εξής: ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών (ILO) υπολογίζει ότι ο αριθμός των ανέργων παγκοσμίως (περίπου 190 εκατομμύρια άνρθωποι το 2008) μπορεί να αυξηθεί άλλα 51 εκατομμύρια ως το τέλος του 2009. Θυμηθείτε ότι θα υπάρχουν 1.4 δισεκατομμύρια εργάτες σε συνθήκες φτώχειας (κερδίζοντας δηλαδή μόλις δύο Ευρώ ημερησίως). Μιλούμε για το 45% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού του πλανήτη. Στο ίδιο άρθρο, ο Ramonet ανέφερε ότι στις Η.Π.Α η ύφεση έχει ήδη αφανίσει 3.6 εκατομμύρια θέσεις εργασίο, με ρυθμό άγνωστο ως τώρα—τις μισές από αυτές μέσα στους τελευταίους τρεις μήνες, Το σύνολο των ανέργων είναι ήδη 11.6 εκατομμύρια. Γιγαντιαίες επιχειρήσεις όπως οι Microsoft, Boeing, Caterpillar, Kodak, Pfizer, Macy’s, Starbucks, Home Depot, SprintNextel ή η Ford Motor σχεδιάζουν να απολύσουν ακόμη 250.000 μέσα στο 2009. Στην Ε.Ε, ο αριθμός των ανέργων είναι 17.5 εκατομμύρια 1.6 εκατομμύρια μεγαλύτερος από ότι πέρυσι. Και για το 2009, αναμένονται άλλα 3.5 εκατομμύρια απώλειες θέσεωεν εργασίας. Το 2010, η ανεργία θα ανέβει μέχρι το 10% του εργασιακά ενεργού πληθυσμού. Η Λατινική Αμερική, σύμφωνα με την ILO, δείχνει αύξηση απασχόλησης κατά 2.4 εκατομμύρια. Αν και οι χώρες της Mercosur (Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη, Ουρουγάη) καθώς και η Βενεζουέλα, η Βολιβία και το Εκουαντόρ μπορεί στο τέλος να αντέξουν την καταιγίδα ή να μειώσουν τις επιπτώσεις της, άλλες κεντροαμερικανικές χώρες ή χώρες της Καραϊβικής, καθώς και το Μεξικό, η Χιλή και το Περού θα χτυπηθούν άγρια από την κρίση λόγω των στενών δεσμών με την Αμερικανική οικονομία που ενισχύθηκαν με τις Συμφωνίες Ελεύθερου Εμπορίου που υπογράφτηκαν στον Λευκό Οίκο. [6]

11. Επομένως, αντιμετωπίζουμε μια κρίση που επηρεάζει όλους τους τομείς της οικονομίας: τράπεζες, βιομηχανία, ασφάλειες, κατασκευές, γεωργία, εξώρυξη, κλπ, και η οποία εξαπλώνεται σε όλο το διεθνές καπιταλιστικό σύστημα. Η “μόλυνση” πρωτοαναπτύχθηκε στις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες και κατόπιν εξαπλώθηκε ραγδαία σε όλη την περιφέρεια. Όσο πιο συνδεδεμένες είναι αυτές οι χώρες με τη δυναμική του μητροπολητικού καπιταλισμού, τόσο πιο γρήγορη θα είναι η εξάπλωση της κρίσης και τόσο πιο βαθιά και καταστροφικά θα είναι τα αποτελέσματά της.

12. Οι βασικοί μηχανισμοί εξάπλωσης της κρίσης είναι οι προσαρμογές παραγωγικότητας των μεγάλων πολυεθνικών, οι οποίες κυριαρχούν στις λατινοαμερικάνικες οικονομίες σχεδόν χωρίς αντίβαρο. Οι αποφάσεις που λαμβάνονται στα κτίρια διοίκησής τους θα επηρεάσουν τις εξαρτώμενες εταιρείες της περιφέρειας και θα προκαλέσουν τεράστια κύματα απολύσεων, διακοπές στην αλυσίδα πληρωμών, μείωση της ζήτησης για πρώτη ύλη, κλπ. Στο άρθρο που αναφέρθηκε πιο πάνω, ο Ignacio Ramonet παρατηρεί ότι “η Ελλάδα απαγόρεψε στις τράπεζές της να προσφέρουν βοήθεια στα υποκαταστήματα που διατηρούν σε βαλκανικές χώρες." ΟΙ Η.Π.Α αποφάσισαν να υποστηρίξουν τους “τρεις μεγάλους” του Detroit (Chrysler, Ford, General Motors) μόνο για να σώσουν όμως τα εργοστάσια εντός της χώρας. Δεν θα βοηθήσει πολυεθνικές (Toyota, Kia, Volkswagen, Volvo) που διατηρούν εργοστάσια στο έδαφός της. Η Γαλλία και η Σουηδία ανακοίνωσαν ότι η βοήθειά τους θα πάει μόνο στις δικές τους αυτοκινητοβιομηχανίες: μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να βοηθήσει εργοστάσια που βρίσκονται στις δύο αυτές χώρες. Η Γαλλίδα υπουργός οικονομικών, Christine Lagarde, δήλωσε ότι αυτή η πολιτική προστασίας των εθνικών βιομηχανιών θα είναι “αναπόφευκτο κακό σε καιρούς κρίσης”. Ο Ισπανός υπουργός βιομηχανίας, Miguel Sebastián, ενθαρρύνει την “κατανάλωση ισπανικών προϊόντων”. Και ο Barack Obama, θα προσθέταμε, διαφημίζει το “προτίμησε τα αμερικάνικα προϊόντα!”

13. Άλλες πηγές τις διασποράς της κρίσης σε όλη την περιφέρεια είναι:
α. Η πτώση των τιμών των αγαθών που εξάγονται από λατινοαμερικανικές χώρες και χώρες της Καραϊβικής, με τις επιπτώσεις ύφεσης που έχουν, καθώς και την αύξηση της ανεργίας.
β. Η δραστική μείωση των χρημάτων που στέλνουν Λατινοαμερικάνοι και Αμερικανοί της Καραϊβικής που μετανάστευσαν σε αναπτυγμένες χώρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η οικονομική βοήθεια είναι η πιο σημαντική πηγή εισοδήματος σε σκληρό νόμισμα, ξεπερνώντας τα έσοδα από εξαγωγές.
γ. Η επιστροφή των μεταναστών, που δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερη ύφεση στην αγορά εργασίας, αυξάνοντας την ανεργία, χαμηλώνοντας τους μισθούς και καταστέλοντας την κατανάλωση.

[6] Βλ. Ignacio Ramonet, “La explosión del desempleo,” στη Rebelión, 3 Μαρτίου, 2008.

Σ.τ.Μ.: Σε άρθρο της 5ης Ιουνίου 2009, οι NY Times αναφέρουν ότι ανεργία έφτασε το 9.4% επί του πληθυσμού των Η.Π.Α. Στις 3 Ιουλίου 2008, 11 περίπου μήνες πριν, το επίσημο ποσοστό ανεργίας ήταν 5.5%. 345.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον Μάϊο του 2009. Από τον Ιανουάριο του 2009, σύμφωνα με το US Bureau of Labor Statistics, έχουν χαθεί 2.921.000 θέσεις εργασίας. Άλλες 2.600.000 θέσεις χάθηκαν ανάμεσα στον Σεπτέμβρη και τον Δεκέβρη του 2008. Βλ: http://en.wikipedia.org/wiki/Late-2000s_recession#US_job_losses_by_monthΔεν υπάρχουν σχόλια: