Κυριακή, 3 Αυγούστου 2008

Ζωϊκή Κολλεκτίβα


Animal Collective είναι το όνομα του γκρουπ των Avey Tare (David Portner), Panda Bear (Noah Lennox), Deakin (Josh Dibb), και Geologist (Brian Weitz). Φίλοι από το σχολείο (στη Βαλτιμόρη), ηχογραφούν σε διάφορους συνδυασμούς μεταξύ τους, με άλλους μουσικούς ή σόλο.

Τη μουσική τους είναι δύσκολο να την περιγράψεις. Σίγουρα το κυρίαρχο πλαίσιο αναφοράς είναι η ψυχεδελική φολκ και το acid rock του 60, αλλά περασμένα από ένα φίλτρο παιδιάστικου αυθορμητισμού, μανιακού Βακχισμού και Καταστασιακού σαμποτάζ. Σε αντίθεση με πιο κλασσικά "αναβιωτικά" γκρουπ, υπάρχουν συχνά πολλά ηλεκτρονικά στοιχεία, λούπες, προ-ηχογραφημένοι ήχοι, θόρυβος, ή αντιστίξεις μελωδικών, a la Beach Boys φωνητικών (Panda Bear) με απόκοσμα ουρλιαχτά (Avey Tare). Κάθε κυκλοφορία τους, τέλος, καταφέρνει να έχει τη δική της ατμόσφαιρα και να εισάγει νέα στοιχεία, τόσο στην κατασκευή της δομής των τραγουδιών όσο και στην παραγωγή και ηχογράφηση.

Η τελευταία τους κυκλοφορία ως Animal Collective είναι το EP Water Curses, από το οποίο το τελευταίο τραγούδι, "Seal Eyeing" είναι πραγματικά σπάνιας ομορφιάς. Ίσως ό,τι πιο αιθέριο και μελωδικό έχουν ως τώρα ηχογραφήσει. Μάλλον πιο αντιπροσωπευτικά όμως είναι τραγούδια όπως το "Who Could Win a Rabbit", το "Did You see the Words", και το "Leaf House"

Bonus, μια εκτέλεση του "Winter's Love" που μπλέκει τους Beach Boys, μανιώδη tribal κρουστά, και ατμόσφαιρα high παρέας γύρω από τη φωτιά σε δασική κατασκήνωση. Α, και μάσκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: