Κυριακή, 3 Αυγούστου 2008

Η Ζώσα Γέφυρα

Να μια καλή αρχιτεκτονική υλοποίηση του περί "σεισμογραφιών του μέλλοντος" λόγου. Tην περπάτησα, μαζί με τον φίλο και συνάδελφο Michael Kelly, σε μια πρόσφατη επίσκεψη στο Limerick της Ιρλανδίας για το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ουτοπιστικών Σπουδών.

Η γέφυρα, που κατασκευάστηκε από την Eiffel της Γαλλίας, κινείται διαρκώς αν και τόσο ομαλά που σου δημιουργεί την αδιόρατη αίσθηση ότι πατάς σε μια ταυτόχρονα σταθερή και ζωντανή οργανική μάζα. Η κίνηση γίνεται τόσο σε συνάρτηση με τον άνεμο, όσο και με το βάρος των πεζών, ενώ υπάρχουν ανοίγματα ανάμεσα στα δοκάρια του υλικού του δαπέδου από τα οποία μπορείς να δεις τον ποταμό Shannon.

Ο νυχτερινός φωτισμός της αλλάζει επίσης διαρκώς, δημιουργώντας νέες εκδοχές της γέφυρας, που μοιάζει να πολλαπλασιάζεται σαν κάποιου είδους αρχιτεκτονικό κύτταρο ή σχεδιαστικό προσομοίωμα υπολογιστή. Οι αρχιτεκτονικές μορφές που προκύπτουν είναι αντίστοιχα βιο-τεχνολογικές, κάτι σαν μείγμα της δομής της σπονδυλικής στήλης ενός φιδιού, ακανόνιστων εξογκωμάτων βιολογικής μάζας και μεταμοντέρνας γλυπτικής, και η ισορροπία της ως τεχνολογικής παρέμβασης με την φύση του περιβάλλοντα χώρου είναι πραγματικά εντυπωσιακή.

Ιδού μερικές φωτογραφίες αντί περισσότερων λέξεων:


Δεν υπάρχουν σχόλια: